månadsarkiv: december 2010
Mellandagsmöte 1
För varje dag som läggs till den mer än månatliga köldperioden blir det mer och mer spännande att iaktta isläggningen i Sundet. När jag häromdagen gjorde mitt dagliga besök, fångades mitt intresse av denna person.
Så följ med mig till Köpenhamn….
Föregående avsnitt avslutades med:
Ja, det har under 56 år, eller snarare de 54 år som Per och jag haft det som en gemensam erinran, varit ett glatt minne, som vi ackompanjerat med sjungandet av spexkupletten Auroras förförelsearia från Karl den XII:
bör du även dig själv rekreera.
Stoppa därför ett par tusen nödlock
uti bakfickan på din tragödrock!
Och följ med mig till Köpenhamn på ett par tre dagar,
i den stan finns det ganska mycket som mej behagar.
Man sig känner så glad och fri
och kan ha litet raljeri.
Ingen lägger sin näsa däri. Trillerilleri!
Alla sorger, bekymmer och tvivel
skingras lätt vid en frukost på Wivel,
och sen blott vi hos Nimb fått dinera,
är det barnlek att världen regera
Och så finns det så många trevliga små lokaler,
där en kung kan fördriva natten med bacchanaler.
Vi på Kisten ska hålla stim,
och så gå vi väl till Maxim
Där finns många små bra kerubim Keru-kerubim.
När vi sen komma hem till hotellet,
skall du rent av få drunkna i sällhet.
Och fast danskorna nog kan va svåra,
gå de likväl ej upp mot Aurora.
Jag är högbarmad, smärt och gullhårig, ljuv och rödmynt,
och jag älskar dig fast i pungen du blott har nödmynt.
Kalle lill, om du bara vill,
ska vi slå mången kärleksdrill.
Jag vet nog hur sånt där ska gå tilll- Killekillekill.
Visst gav det resultat – jag minns särskilt en eftermiddag då jag kom in i andra andningen – kände att det bar – sam längd efter längd utan att bli trött.
Jag brukar skryta med att jag kom TREA i Akademiska mästerskapen – men jag kom också SIST – tog mig knappt i mål långt efter de övriga två deltagarna!
I mannaminne
Jag satsar på att gå i mål på julafton
Tillfälligheter har ju medfört att båda projekten omfattar samma tidsperiod. Jag är väl förberedd genom läsningen av Frihetskämpen från Tullus, där ju tillblivelsen av tvåkammarriksdagen skildras.
När det så är dags för SM:1= Karl Staaf, 1860-1915, berättas ju inte bara om hans stadsministertid med start 1905, utan även den trevande parlamentarismen under 1880-talet och framåt. Hjalmar Branting 1860-1925 och Karl Staaf var ju studentkompisar i Uppsala, och JÄMN-åriga med Axel Munthe 1857-1949. Genom att AM blev Gustav V:s gemåls Victoria läkare redan 1892 och sedan Kunglig livmedicus, finns det sociopolitiska och kulturella händelseförloppet under de första decennierna under 1900-talet, särskilt när det gäller rösträttsfrågan och försvarsfrågan (Borggårdskrisen 1914), belyst på olika sätt i böckerna. I båda versionerna omnämns att Gustav V var vek, det var drottningen som under borggårdskrisen var den som drev på!
Inledning:
Hans namn var Avid Lindman, med tiden allmänt känd som ”amiralen”.
Lindmans barndom var en patriarkalisk idyll.
Hans far var chef för det gamla vallonbruket Österby i Uppland. Sedan flyttade man til Iggesund. Arvid gick så småningom i skola i Hudiksvall där han fick smak för sjön och bestämde sig för att utbilda sig till sjöofficer.
Men faderns, Achates, krafter börjar svikta och 1889 inträder Arvid i Iggesundsbolagets tjänst och övertar 1992 disponentfunktionen när fadern pensionerar sig.
Lindman var vår förste ”moderne” industriledare.
Under utbildningen till sjöofficer hade Lindman seglat jorden runt med HMS Vanadis. Med på färden fanns en annan sjökadett: Marcus Wallenberg.
Ögonen föll på Lindman när man sökte ”en klok och energisk chef” för LKAB. Lindman ville inte svika Iggesund och familjen Tamm, men Wallenbergarna engagerade själve statsministern Boström för att de skulle ”låna ut” Lindman ett år för att starta upp företaget.
”Den korta tid Arvid Lindman ägnade de lappländska bolagen bildade en vändpunkt i företagets administration” förklarade Marcus Wallenberg.
Statsminister Boström hörde av sig för att locka Lindman till sin ministär som finansminister 1902, men L. tackade nej. Däremot sa han ja till att bli generaldirektör för Telegrafstyrelsen
1906 var ju Karl Staaf stadsminister och försökte få igenom ett förslag om allmän och lika rösträtt för män. Han misslyckades med att få första kammaren att godkänna lagförslaget och ville att kungen (fortfarande Oscar II) skulle utlysa nyval.
Lindman hade lättare att resonera sig fram till överenskommelser med en sådan som Per Albin Hansson, en fattigmansson som hade kontakt med det verkliga livet vilket industrimannen Lindeman uppskattade, låt vara att han själv stod på arbetsgivarsidan och PAH på arbetarsidan.
Jul, jul strålande jul
Julhälsning
På Kungsholmen
Natten mellan lördagen den 11te och söndagen den 12 övernattade jag i äldste sonens nyförvärvade lägenhet på Kungsholmen.
Den var så ny så det fanns knappt några möbler, vare sig TV, internetuppkoppling eller morgontidning.
Födelsedagsbarn 25
Midvinter
(Ja, jag vet att vintersolståndet inte är förrän i morgon, men dygnet är tydligen SKEVT = ljuset ökar på kvällen dagarna innan den 22dre, och fortsätter i stället att minska på morgonarna EFTER!)