Bilden är tagen 22/11, INNAN snön kom!
månadsarkiv: november 2010
Tradition och förnyelse
Safe journey home
Strandvägen
Louisiana
Jag har ett definitivt minne av att vårt första besök därstädes, med tågresa och vandring genom skogsdungen från Humlebæks station leddes av min pappa Calle – och han dog 1960…
Stadsresan
Kyrkoårets sista vecka utnyttjas av oss pensionärer till umgänge, innan den stora julhetsen bryter ut. Igår var jag bjuden till damlunch i Helsingborg, och tog i god tid bussen till sta´n.
Väl framme vid Knutpunkten märktes det att jag var ute i stora stygga världen, två polispiketer med hundpatruller stod parkerade i bussterminalen. Det fick mig att erinra mig eskilstunagruppens ankomst den 28 juli 2007:
Det var fullt med poliser på perrongen i full mundering. Jag var pedagogisk och ville få barnbarnen positivt inställda till ordningsmakten, och bad att få ta ett kort vilket de snällt ställde upp på!
Sedan kunde jag i lokalbladet läsa om gängkriget som rasade och som en månad senare resulterade i ett mord…
Promenaden genom Stadsparken blev en kontrast: I det singlande snöfallet iakttog jag ett träd med en silverne piedestal, nu klätt i vita tygsjok.
Jag frågade vad han sysslade med. Det visade sig att trädet var ett Sagoträd. Han höll på att omprogrammera sagorna så att de blev mer lämpliga för årstiden
Novembersamkväm
Europas ungtid :5
Nu har jag läst tredje kapitlet från slutet, betitlat:
Den grekiska kulturens begynnande storhetstid ss449-516.
Medan jag läser det erinrar jag mig bokens undertitel: Nedslag i Europas kulturhistoria fram till cirka 500 f.Kr .
Detta är således inte bara det fjärde avsnittet om den grekiska kulturgryningen, utan också det sista. 400-talets guldålder i Aten med Alkibiades, Themistokles, Sokrates, Platon, Aiskylos, Euripides etc får man läsa om någon annanstans!
Den 28 maj 585 förmörkades åter solen, och detta gjorde abrupt slut på en strid mellan lydierna och mederna i Mindre Asien och fick deras kungar att inse att fred var bättre än gudomlig vrede.
Men i Miletos i Jonien, på det Anatoliska fastlandets egeiska kust, vann en viss
Thales (c:a 625-545 f.Kr.) berömmelse för att ha förutsagt att den sortens naturfenomen skulle komma att inträffa det året! Han insåg också att solförmörkelseer inte var något hemskt och obegripligt utan naturliga fenomen som kunde förklaras rationellt.
SL igen:
Jag har tidigare på Axess TV sett ett program om Pythagoras. Då skrev jag:
Ja, han hade stort inflytande på filosofins utveckling, intresserade sig för musiken, myntade begreppet sfärernas musik, hyllades av Bertrand Russel som ”en av de viktigaste människor som någonsin levat”
Hans rättsliga, ekonomiska och politiska reformer, Solons konstitution, förebådade demokratin.
Sundsutsikt!
åtminstone lite
Jag roade mig med att ta reda på tiden för solnedgången och på slaget rulla ned gardinen i köket för att signalera detta faktum.
Ännu en skörd!
en shortcut till gatukorsningen.
Istanbul:9 Den turkiska maten 1
Vi kom fram till vårt hotell i Istanbul framåt sena eftermiddagen en torsdag.Efter litet vila och uppfräschning blev det aktuellt att finna ett ställe att dinera. Vi hade, visade det sig, turen att befinna oss i ett område där det fanns många näringsställen för oss turister i skiftande prisklasser.
Vi beställde var sin rätt från ”pek”-menyn. Det var både billigt och gott – och trevlig betjäning!
Och så fortsatte det hela veckan – utomordentligt välsmakande, och prisvärt. Inte bara på restaurangerna utan överallt där vi mötte dem noterade vi hur behagligt sällskapliga turkarna, eller snarare Istanbulborna är.