Ovanstående bild är från senare tid – tidigare stod den längre fram, väl synlig i hamninloppet.
Idag är det exakt 300 år sedan Slaget vid Helsingborg.
Lokaltidningen Helsingborgs Dagblad har dagen till ära en skildring av slaget.
När jag växte upp i staden rasade ju andra världskriget – tyskarna hade ockuperat Danmark. Tyska soldater kunde i skarpa kikare iakttas när de gick vakt vid Kronborg på andra sidan Öresund. De flesta pappor var inkallade – det var mörkläggning och flyglarm.
Att intresset för vår krigiska historia, särskilt ett slag som detta där vi mot alla odds faktiskt lyckades segra, var stort är ju inte att förundra sig över!
När jag läser redogörelsen ovan minns jag faktiskt hur det då i Helsingborg förlagda Skånska kavalleriregementet troligen just den 28 februari gjorde en iscensättning uppe vid Ringstorp. Vi skolbarn var publik – utomordentlig historielektion! De i reportaget omnämnda stadsdelarna: Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal, Filborna och Ringstorp var ju ännu ej bebyggda – det såg med undantag för enstaka byggnader som Ringstorps vattentorn, ut ungefär som 1710!
Jag minns att vädret var ungefär detsamma:
Den skånska vårvintern visar sig från sin sämsta sida. I och runt Fleninge huttrar 14 000 svenska soldater i mörker, blåst och underkylt regn för att få några timmars sömn under bar himmel.
Utanför Höganäs museum står Magnus Stenbock (delvis) också staty!:
När 150-årsminnet av Stenbocks seger firades i Helsingborg 1860 var det tänkt att man skulle resa en staty i lera över Magnus Stenbock på Ringstorps backe. En sådan tillverkades också i Höganäs (Højnæs) i Kullen, men det bar sig inte bättre än den sprack under transporten. Man fick därför nöja sig med att resa en liten minnessten.
Läs också om en annan vinkling!