På främmande ort:1

Den 30 januari företog vi en 2 timmars utfärd till Nyhamnsläge. Trots att vi bott 39 år i Viken har vi aldrig varit nere i det gamla fiskeläget! Det närmaste vi har kommit är grannorten Strandbaden, där jag ju var redan 1947!

eller var det 1946?

den gamle har kommit igång riktigt med fotograferandet.
Som överallt på kusten finner man skyddsvärn från Per Albin linjen.
De levande fåglarna var för våra kikare alltför långt borta
MEN
Visst är det en tordmule som ändat sitt liv på denna strand!
Dessutom observerade vi knipans vinande flykt

Lagom är bäst


I botten på lådan med diverse uttjänta julsaker som åkte i soporna häromdagen låg ett gammalt Svenska Dagblad.
Det är alltid spännande att ögna igenom vad som var aktuellt för, i detta fall, 19 år sedan.

Så jag tog upp det.
OCH
Titta vad jag fann:

Vi bodde från 1971 grannar med Rune Andreasson. Våra barn var lek- och skolkamrater. Rune brukade måla på omslagspapper som här kring en julklapp. Vi hade infattat papperet i en ram från IKEA – och glömt alltihop.
Så det gäller att sortera ”skräpet” noggrant….

Förintelsens dag

Den 27 januari är tydligen utnämnd till förintelsens dag med anledning av att det var den dagen 1945 som koncentrationslägret i Auschwitz befriades.
Detta är ett klassfoto när jag går i 2:an läsåret 1943/44. Det måste vara taget EFTER den 1 oktober som var den dag Gestapo beslöt att internera de danska judarna. Merparten lyckades gudskelov ta sig över Sundet.
Av de 21 barnen är jag ett, det femte från vänster i mittraden. 4 barn är danska judar som just flytt över till Sverige (de två pojkarna överst längst till vänster, den tredje pojken från vänster i nedersta raden, liksom flickan nummer tre från höger). Pojken med glasögon i nedesta raden är finskt krigsbarn. Pojken med slips på min högra sida är holländare med svensk mamma som flytt till Sverige.

Andra världskrigets verklighet var ju högst påtaglig för min generation, och när vi på 50-talet kom till universitetet och så småningom ut som läkare, fick vi studiekamrater och kollegor som var flyktingar från de baltiska staterna, Ungernrevolten -56, Öst-Tyskland efter Berlinmurens byggande -61 och 68 – revolten i Prag, och som berättade sina personliga öden.

Nu efter murens fall etc, och med helt andra frågeställningar i MellanÖstern, är det ju inte utan att man kan bli litet trött på alla dagar och jubileer

MEN
Jag är tacksam att vi faktiskt tittade på programmet om Tobias Rawet på SVT i tisdags!
Här finns ett längre inslag.

Julbesvär

Vi inser ju mer och mer att här gäller det att reducera!
Våra arvingar kommer inte vara lika förtjusta i allt det som nostalgiskt har sparats .

Vi har inlett Sisyfosarbetet med att skiljas från ”skräpet” och fattat följande principiella
BESLUT: Varje dag MÅSTE vi kasta åtminstone ett föremål.

Även om ljusstakarna i form av tomte och änglar var ”förtjusande” och minner om jular då stugan var full av julklappsglada barn så…
Liksom lådvis med i slöjden fabricerat julpynt och musätna presenttomtar åker de nu på tippen!

Tiden och Varat

Ja, Heidegger tog det ju omvänt : Sein und Zeit.

När jag nu kämpar vidare i Filosofiboken menar jag att de äldre filosoferna funderade FÖRST om tiden, Zeit, månens, solens och planeternas rörelser INNAN de började intressera sig för varat Sein.

Då jag idag gjorde årets första arbetspass i trädgården,dök dessa tankar upp med anledning av det kinesiska nyåret.

”Eftersom det kinesiska månåret är något kortare än vårt solår, är det mycket sällan som det kinesiska nyåret sammanfaller med vårt. — Inte heller för muslimer, buddhister, hinduer eller judar. Allt som allt är det kanske två sjättedelar av jordens befolkning som har den västerländska tideräkningen, även om fler använder sig av den vid sidan av den egna, av bekvämlighetsskäl.
ss 102 -146 (Det går inte fort!)
5. De stora empiristerna : Locke, Berkeley, Hume och Burke;
6. Revolutionerrande Franska tänkare : Voltaire, Diderot, Rousseau;
7. Ett gyllene sekel för tysk filosofi : Kant och Schopenauer;

Övergången till att syssla mera med Sein sker genom Lockes huvudverk:
Essay Concerning Human Understanding.

Citat ur boken:
Före honom
(Locke) hade man varit benägen att anta att gränserna för vad som kan vetas bestäms av gränserna för vad som finns …
…Om vi kunde analysera våra egna själsgåvor, menade han, och ta reda på vad de kan och inte kan handskas med, skulle vi ha upptäckt gränserna vad som är vetbart för oss, oavsett vad som råkar finnas utanför oss själva.

Därigenom inleder han en undersökning som efter honom togs upp av några av filosofins främsta gestalter – Hume och Kant på 1700-talet, Schopenhauer på 1800-talet och Russel, Wittgenstein och Popper på 1900-talet.

Lockes nya tankeväg, dvs skillnaden mellan föremåls och företeelsers primära(objektivt mätbara ex längd och vikt) och sekundära (subjektivt bedömda som lukt, smak och färg) egenskaper och vår oförmåga att uppfatta föremåls icke observerbara egenskaper leder så småningom fram till att jag plötsligt, vid läsningen av avsnittet om Kant inser vad som menas med Das Ding an sich!
Följ den spännande fortsättningen!

De sju dödssynderna: 1. Frosseri

De sju dödssynderna av Hieronymus Bosch

Då och då framskymtar i modern diskurs begreppet De sju dödssynderna.
När jag inför dagens inlägg inspirerad av begreppet frosseri forskar närmare i ämnet slår det mig att det nuförtiden aldrig talas om De sju dygderna – som väl dock måste uppfattas som det ursprungliga begreppet!

Högmod – superbia
Girighet
– avaritia
Vällust
– luxuria
Avund
– invidia
Frosseri
– gula
Vrede
– ira
Lättja
– acedia.

Denna grå, snögloppiga eftermiddag ägnar vi oss inte åt overeating. Frosseriet handlar i stället om intensivt TV-tittande. I tur och ordning bjuder kanal 9 på detta:

16:45 Jeeves and Wooster

Brittisk komediserie från 1990. Säsong 1. Avsnitt 4 av 5. Wooster tvingas av sin faster Dahlia att agera prisutdelare på den lokala skolan, ett öde värre än döden. Samtidigt dras hans ödle-älskande vän Gussie med kärleksbekymmer. Wooster ser ett sätt att hjälpa sin vän och samtidigt slippa vara prisutdelare. I rollerna: Hugh Laurie, Stephen Fry.
17:45 Monk
Amerikansk kriminalkomediserie från 2002. Avsnitt 12. Countrystjärnan Willie Nelson (som spelar sig själv) blir huvudmisstänkt när hans manager mördas. Det enda vittnet är en blind kvinna som säger sig känna igen Willies röst.

18:45 Michael Palins nya Europa

Brittiskt reseprogram från 2007. Avsnitt 7 av 7. På en resa genom Östeuropa besöker Michael Palin tjugo länder som tidigare varit otillgängliga bakom järnridån. Genom Balkan, Svarta Havet och Baltikum utforskar han länder som må ha nya former men som besitter en djup och rik historia.

19:55 Dalziel & Pascoe
Brittisk kriminalserie från 1996 . Avsnitt 1 av 2. Dalziel återvänder till sina sociala rötter, Wetherton Rugby Football Club, där han är medlem. Men då blir han indragen i mordet på en gammal stjärnspelares fru. I rollerna: Warren Clarke, Colin Buchanan.

21:00 Ett fall för Frost
Brittiska kriminalserie från 2003. Säsong 10. Avsnitt 3 av 3. I rollerna: David Jason, Bruce Alexander.

Med undantag för Palins reportage frön det gamla Öst-Europa har vi sett dem förut – men de tål väl att ses igen!

Januariblomning

Nu har tulpanerna vissnat, och amaryllisarna sjunger på sista versen.
Vi gläder oss åt att orkideerna vi fick till guldbröllopsdagen blommar om.
I stället för att köpa nya tulpaner har vi kostat på oss en basilikaplanta!
Den kan man ju ha i maten. Riktiga tulpaner är ju giftiga – så konstgjorda är minst lika bra!

Januarirätter

År 2000 satsades det på en vegetarisk mattidning Gott & Grönt.
Jag var prenumerant från början. Satsningen höll bara några år, men jag har fortfarande stor glädje av det tjugotal nummer som gavs ut.
Nu i januari 2009, då vi ju inte vill köpa exotiska grönsaker från andra sidan jordklotet, hittar jag där fiffiga variationer på våra inhemska rotfrukter:
Man kan ju hoppa över nyklippt färsk koriander några veckor till. Smörgåskrassen frodas redan i köksfönstret!

Ännu en dag i skogen

Årets andra jämna onsdag och dax för veteranorientering. För två veckor sedan gick solen just upp när vi passerade Kulla Gunnarstorp

I går hade den ju redan strålat nära en kvart!
Dagens banläggare var Rune Isaksson. För en gångs skull var det ”vanlig” orientering, men med gemensam start! Dock hade vi individuella variationer när det gällde i vilken ordning kontrollerna skulle tas.
den gamle var lätt indisponerad av en förkylning, varför jag begåvades med en ny parlöpare.
På väg till mål spanade vi in en häger:
Inzoomat:
Den fann dock snart för gott av avlägsna sig.