Tiden och Varat

Ja, Heidegger tog det ju omvänt : Sein und Zeit.

När jag nu kämpar vidare i Filosofiboken menar jag att de äldre filosoferna funderade FÖRST om tiden, Zeit, månens, solens och planeternas rörelser INNAN de började intressera sig för varat Sein.

Då jag idag gjorde årets första arbetspass i trädgården,dök dessa tankar upp med anledning av det kinesiska nyåret.

”Eftersom det kinesiska månåret är något kortare än vårt solår, är det mycket sällan som det kinesiska nyåret sammanfaller med vårt. — Inte heller för muslimer, buddhister, hinduer eller judar. Allt som allt är det kanske två sjättedelar av jordens befolkning som har den västerländska tideräkningen, även om fler använder sig av den vid sidan av den egna, av bekvämlighetsskäl.
ss 102 -146 (Det går inte fort!)
5. De stora empiristerna : Locke, Berkeley, Hume och Burke;
6. Revolutionerrande Franska tänkare : Voltaire, Diderot, Rousseau;
7. Ett gyllene sekel för tysk filosofi : Kant och Schopenauer;

Övergången till att syssla mera med Sein sker genom Lockes huvudverk:
Essay Concerning Human Understanding.

Citat ur boken:
Före honom
(Locke) hade man varit benägen att anta att gränserna för vad som kan vetas bestäms av gränserna för vad som finns …
…Om vi kunde analysera våra egna själsgåvor, menade han, och ta reda på vad de kan och inte kan handskas med, skulle vi ha upptäckt gränserna vad som är vetbart för oss, oavsett vad som råkar finnas utanför oss själva.

Därigenom inleder han en undersökning som efter honom togs upp av några av filosofins främsta gestalter – Hume och Kant på 1700-talet, Schopenhauer på 1800-talet och Russel, Wittgenstein och Popper på 1900-talet.

Lockes nya tankeväg, dvs skillnaden mellan föremåls och företeelsers primära(objektivt mätbara ex längd och vikt) och sekundära (subjektivt bedömda som lukt, smak och färg) egenskaper och vår oförmåga att uppfatta föremåls icke observerbara egenskaper leder så småningom fram till att jag plötsligt, vid läsningen av avsnittet om Kant inser vad som menas med Das Ding an sich!
Följ den spännande fortsättningen!

4 svar på ”Tiden och Varat

  1. 3. Att det blir rätt kollar man genom att först trycka på Förhandsgranska. Computern säger då ifrån om den är missnöjd, dvs om man fått någon klammer fel eller glömt något tecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.