De 486 tätskrivna sidorna är nu utlästa!
(med ytterligare 74 sidor med kartor och noter)
Som jag konstaterat tidigare är det en bok ”att tugga” . Detta är ju den första (1982!) av Beevors genomgång av 1900-talets krigshistoria:
Antony Beevor, född 14 december 1946, är en brittisk historiker, professor och före detta officer. Han är utbildad vid Winchester College och Sandhurst och tjänstgjorde i den brittiska armén i England och Tyskland åren 1967-70.
Antony Beevor skriver framför allt om andra världskriget. Hans mest kända verk är Stalingrad, för vilket han vann många internationella priser. Man brukar framhålla hans förmåga att se de små detaljerna och samtidigt hålla de större sammanhangen klara för läsaren.
Det är inte bara så att han ”ser” de små detaljerna – han återger dem! Boken är därför svårläst – nästan varje dag i det nästan treåriga inbördeskriget (13/7 1936- 28/3 1939) skildras i detalj – vad som skedde och varför, vilka som agerade och var !
Inemellan kan det så komma kapitel där han ger en översiktlig analys av händelseförloppet!
Jag är ju född 1935. När tyskarna ockuperade Danmark – 4 km från min hemstad Hälsingborg (den skulle stavas med Ä på den tiden) var jag 5 år – sedan blev jag ju mer och mer engagerade i andra världskriget och vad sedan följde med Koreakrig och kalla kriget. I dessa diskussioner om vad och varför dök ju ganska ofta spanska inbördeskriget upp!
MEN
Det var ju mest osammanhängande, impressionistiska erfarenheter som
Picassos Guernica
Orwell:
Det var dock spanska inbördeskriget 1936–1938 som spelade den största rollen för Orwells definition av socialism. Här stred socialisterna mot Francisco Francos fascister, och Orwell anslöt sig i december 1936 till det halv-trotskistiska POUM (Partido Obrero de Unificación Marxista). Dock var de socialistiska grupperna (anarkosyndikalister, stalinister och trotskister) långt ifrån enade och stred även mot varandra.
Orwell har sagt att det mest var av en slump som han gick med i POUM snarare än de kommunistunderstödda internationella brigaderna, men han såg med förfäran hur de Sovjetstödda kommunisterna bekämpade de socialistiska grupperna. Han återvände från Katalonien som en övertygad antistalinist och gick med i det brittiska Independent Labour Party.
Orwell blev under kriget skjuten i halsen och var nära döden. Orwells bok Hyllning till Katalonien är en självbiografisk roman om hans upplevelser under spanska inbördeskriget. Hyllning till Katalonien fick ett mycket dåligt mottagande bland sina samtida kritiker och förstaupplagan trycktes endast i 1 250 exemplar.
ETC
Francos (* 1892) regim varade ju till hans död 1975, så det blev ju fram till dess mycket tal om hans fascism. Jag besöktei Spanien 1955 och 1969 – liksom Sovjetunionen och Öst-Tyskland – var det något man inrättade sig till!
DÄRFÖR!
är jag tålmodig i mitt läsande! Äntligen någon som gått på djupet!
Även om det är tålamodskrävande, är det väldigt seriöst och trovärdigt
I am no longer confused !