månadsarkiv: april 2012
Filmkväll
”Outstanding performances make this one of the best British films to date.
Men and women both will find it touching, funny and enriching.”
Zinfandel
På1980-talet lanserades många prisvärda viner från Syd-italien på Systemet. En favorit blev viner framställda på druvan Primitivo t.ex Canaletto.
Ungefär samtidigt, 1987, inträffade vår USA-resa då vi bl.a. gästade familjen Hagström i Palo Alto.
Vi blev bjudna på härligt vin gjord på den då för oss nya erfarenheten Zinfandel – vi kunde även tillägna oss några flaskor genom inköpsresa till Napa Valley.
Sedan noterade vi:
”1996 upptäcktes att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo som har sin hemvist i Apulien (it. Puglia), Italiens ”klack”. Primitivo började dock odlas först på 1860-talet i Italien, det vill säga ungefär 30 år senare än i Kalifornien. Senare DNA-analys har visat att båda druvorna härstammar från gamla dalmatiska druv-sorter. Vid en undersökning av Jasenka Piljac och Meredith år 2001 fann man några gamla vinstockar av den gamla dalmatiska druvan och kunde visa på likhet i DNA med Zinfandel. De undersökta druvorna kallas Crljenak kaštelanski (”liten svart från Kaštela”). ”
I somras när jag provianterade för mitt sommarkalas och ställde en fråga till en ung man bland personalen på vårt lokala System blev han eld och lågor för mitt intresse för Zinfandel och insisterade på inköp av:
Systembolagets info:
Gnarly Head Old Vine Zinfandel (nr 6597) Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
USA, Kalifornien, Central Valley, Lodi Årgång 2010
Alkoholhalt 14,5 %Användning Serveras vid cirka 16°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
Smak :Generöst fruktig, syltig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, mynta och vanilj.
Jag lärde ju så småningom känna den gamles vinsmak: INTE Cabernet Sauvignon UTAN gärna Syrah ellerPrimitivo/Zinfandel, som jag nu dricker till hans åminnelse!
I gamla spår:2
Vid Hasslarps dammar
Det har varit en hektisk vecka. På måndag hade jag middagsgäster; på tisdag var jag på utflykt och rekognoscerade för årets kulturutflykt. Onsdag skulle vara en återhämtningsdag…
Födelsedagsbarn 7
För att uppmärksamma den gamles födelsedag tjuvstartar jag på berättelsen om vår Spaniensejour juni 1955.Väl förlovade satte vi oss på tåget till Barcelona. Den gamle hade varit där under julhelgen med sin morbror Gottfrid. De flesta bevarade foton på den gamle och Barcelona är från detta tillfälle
Vi läste på om proceduren .
Det börjar ju med en parad in på manegen
Denna musik ” El gato montes” köpte vi på EP-skiva
Det finns en skröna om att den gamle, via sin morfar Johan Edvin, härstammar från en spansk sjökapten som i Göteborg…
Med tanke på hans musiksmak är det ju inte osannolikt!
SOM
Vi sedan spelade till fördrink varje gång vi gav oss ut på galej fram till och med 1959
Sedan blev vi ju sedesamma föräldrar!
I gamla spår:1
Sista veckorna har det mest varit cyklande. Den dessförinnan förhärskande vinden har dessutom inneburit att jag vid strandpromenader åkt buss norrut för att gå i medvinden hem.
strax nedanför vår busshållplats
Men det var inte den enda överraskningen…
Följ den spännande fortättningen
Värmdökaka
Som jag många gånger meddelat fanns det när jag var ung husmor ej denna uppsjö av recept och matlagningsprogram att tillgå. Litet trevande började Milda, Ica och Sockerbolaget ge ut billiga sammanställningar – som ju dessutom var reklam för deras produkt. Både fett och socker hamnade ju i strykklass när det var Livsmedelsverket som stod för folkets fostran (Minnens 68 brödskivor…)
När exakt denna skrift utkom står ej vare sig i trycksaken eller på nätet, men det bör vara sent 70-tal.
Jag har där hittat åtskilliga favoriter som denna
Stadsresa
Efter väl förrättat värv därstädes möttes jag vid utgången av dessa trevliga gossar som sålde majblommor.
Komplikationen var reumatisk feber, som – som det stod i patologiboken jag sedermera läste – licks the joints but bites the heart!
Jag låg kvar på sjukhuset, i strängt sängläge, i tre månader! När jag väl kom ut, till vårterminens start, fick jag inte vara med i gymnastik…
Den dag som de beställda majblommorna levererades till vår skola, St Jörgensskolan i Hälsingborg, sammanföll med första dagen efter uppställningen av skulpturen Lekande barn av Axel Wallenberg.
Sista lektionen för dagen var gymnastik. Jag fick tillåtelse av läraren att ta mina majblommor och gå ned till St Jörgens plats. Där stod hundratals personer, mest manliga pensionärer, och beundrade verket. De köpte majblommor för glatta livet – jag fick springa (vilket jag ju egentligen inte fick, det var uppför backe) tillbaka till läraren och rekvirera fler. När gymnasticerandet var slut hade jag sålt ALLA klassens levererade majblommor.
Aprilläsning
För ett år sedan var jag i full färd med att redovisa mitt läsande av Bengt Jangfeldts En osalig ande. Det krävde ju mer än sju inlägg.
Genomgången av Axel Munthes öden och äventyr under hans liv 1857-1949, blir ju samtidigt en belysning av Europas kulturelits.
Gorkij var ju född 1868, för 144 år sedan; den barndomsvärld han beskriver är ju socialt och ekonomiskt en helt annan en vår, men ändå känns hans barnsliga klarögda beskrivning av vad som händer, hur han bemöts och reagerar på de vuxnas handlande, så välbekant.
Jag kommer att tänka på Leif GW:s rapport från sin uppväxt – hur en överbegåvad envis pojke – blir missförstådd och ifrågasatt.
Gorkij blev tidigt faderlös, uppfostrades av en tyrannisk morfar och en glad och spännande historieberättande, men alkoholiserad mormor i ett Ryssland, där det var en självklarhet att prygla och misshandla barn och hustrur vid minsta misshaglighet och visst inte att man skulle gå i skolan lära sig läsa…