månadsarkiv: september 2011
Sus och dus
One of those marvellous days!
Jag har ju lärt mig vad den ”unge” mannen hoppas få ut av sina besök!
Mesta skola 140 år!
Reportaget från Mesta skola startar efter 5.58 minuter,
men missa inte ingressen
MEN
Missa inte ingressen där reportaget presenteras!
Höstöstresa:1 Välkommen!
Ungdomsår
Jullovet 03/04 läste jag Coetzee´s Pojkår. (Killen hade ju gått och fått Nobelpriset 2003)
Jag skrev som tillsagt en recension:
Författare : Coetzee
Titel Pojkår
Köpt i pocketversion från Bokus. Läst mellandagarna 03/04
Sedan förärat den till Lotten i 40-årspresent!
Liten lättläst bok. Mycket intressant skildring om författarens minnen från sin”latens”, dvs åren 7-13år.
Han härstammar från en boerfamilj i SydAfrika som dock via pappans juridikstudier och deltagande i första världskriget solidariserat sig med den engelska kulturen. Han är 1/2 pojkar. De bor i en mindre stad, i ett småborgerligt område. – Han går i en skola för vita men med olika klasser för afrikander och engelskspråkiga.Under hans tidiga skolår rapporteras på ett torrt humoriskstiskt sätt om olika kulturella missförstånd.
Han reflekterar mycket om förhållandena för de svarta, religionstillhörighet och de vuxnas inre drivkrafter. Han är mycket bunden till mamman – men samtidigt kritisk och rädd för sitt känslomässiga beroende av henne.
Bäst trivs han när de hälsar på pappans släktingar som har en farm.
När han går ut grundskolan antyds det att han varit mycket uppskattad av en lärare – men dennes uppmuntran förspills eftersom fadern väljer att flytta till en större stad och återuppta sitt advokatyrke. I den nya staden blir han inte mottagen i någon kvalitetsskola, utan får nöja sig med att gå i en skola som några katolska munkar driver och där han inte känner sig tillräckligt stimulerad, snarare uttråkad.
Sista kapitlet 19 handlar om mammans moster Annas begravning, pappans misslyckande och alkoholisering och slutligen anas ett pubertalt uppvaknande från beroendet av modern.
Jag har tydligen inte skrivit något omdöme mer än ”Lättläst” och ”Mycket intressant skildring”, men minns att jag var glad över hur lättillgänglig och samtidigt BRA den var. Vi var ju inte bortskämda med sådana val av Svenska Akademin kring sekelskiftet!
Ungdomsår går fort att läsa men är värd ett långsamt avnjutande…
Han upptäcker BBC:s program 3:
Han spelar cricket med arbetskamraterna, och sedan han fått glasögon ser han bollen och visar sig vara en synnerligen duglig cricktspelare etc.
När jag har ca 30 sidor kvar släcker jag nattljuset. Vaknar som vanligt vid 1/2 fyra-tiden och får för mig att läsa ett (av de korta) kapitlen
Buffé
Jag har ett Ica-kort. När man handlat för 2500:- får man en Bonuscheck på 25:- och Icas matmagasin BUFFÈ på posten. Sedan jag blev änka tar det lång tid innan jag haft anledning att bunkra upp för detta belopp…
Fasadförbättring
Det var den sommaren….
Färdigläsning
Den fjärde juni postulerade jag optimistiskt att jag skulle ha färdigläst de 12 böcker som sedan länge legat på rad och tittat uppfordrande på mig.
Stod det i Ecos bok
MEN
Jag minns bestämt att jag såg den i Louvren 1975!
OCH si: