månadsarkiv: mars 2011
Resa i österled III
2006
Efter en rask promenad till Gallerian utökades sällskapet
Även den blyga kom med på ett hörn….
Vart är vi på väg?
Läs den spännande fortsättningen!
Härlig konsert
Torsdagen den 24 mars var det åter dags för konsert. Den live- inspelades av Sveriges Radio. Därför introducerades programmet av en av deras medarbetare.
Före paus spelades Johannes Brahms Pianokonsert nr i i d-moll. Solist Stefan Arnold. Som framgår av Recensionen i HD var det en stor upplevelse.
Efter paus spelade orkestern Wilhelm Stenhammars symfoni nr 2 i g-moll. Sin vana trogen berättade Andrew Manze först medryckande om verket – drog en parallell till sitt framförande av Hugo Alfvéns andra symfoni – This is not a great symphony… – och menade att Stenhammars däremot var det.!
Orkestern skall tydligen nu på turné till Österrike och har detta framförande med sig på repertoaren!
Ännu en vårpremiär
Nu äntligen är det dags att NÖJEScykla. Det har visserligen inte varit snö och is på ett tag, men de dagar som det varit sol, har det de senaste veckorna blåst en envis ”frisk” vind som inte inbjudit till detta tranportmedel.
Anledningen att denna bild blir tagen är att jag upptäckte den nyinstallerade skulpturgruppen
SM:5= Edén
Det är en av mina favoriter, Gunnar Wetterberg som skrivit biografin. Den är därför ovanligt klar, koncis och lättläst.
Första gången han yttrade sig på ett politiskt möte var 1901. Det gällde då, inte förvånande, det som skulle visa sig vara hans hjärtefråga: rösträtten.
Han blev anlitad i samband med unionsupplösningen och skrev på uppmaning av Karl Staaf en ”broschyr” som kunde läsas i utlandet.
I samband med Karl Staafs andra ministär blev Edén inte aktuell för att inträda i regeringen, eftersom han, till skillnad från partilinjen var försvarsvänlig och icke nykterist…
När sedan Karl Staaf dog 4/10 1915 fick det liberala partiet svårt att välja en efterträdare -det slutade med en kompromiss= ett femmannaråd, där dock Edén ingick.
I samband med regeringen Swartz avgång skrivs:
På fyra dagar förberedde Edén sitt uppdrag genom hårda förhandlingar med kung Gustaf:
På så vis gjorde Edén sin första stora insats som statsminister redan innan han var formellt utnämnd. Kungen tog ett stort steg närmare parlamentarismens principer och avstod från väsentliga delar av sina möjligheter till personlig maktutövning. Edén hade tvingat igenom den konstitutionella monarkin
Regeringsunderlaget var ju en koalition mellan socialdemokrater och liberaler. På samma sätt som i förhandlingarna med konungen, gick Edén i utseendet av ministären mycket grundligt tillväga.
Visserligen ”misslyckades” han med Branting:
Edén ville att Branting skulle ha en tung post. Branting hade nog helst velat bli utrikesminister, men hans ententevänlighet gjorde det omöjligt. I stället krävde Edén att han skulle ta finansdepartementet. Branting vred sig som en mask, men föll till slut till föga.
När Edén på grund av oenighet med socialdemokraterna när det gällde kommunalskatten avgick den 10 mars 1920 hade han emellertid i huvudsak uppnått vad han hade föresatt sig:
– åttatimmars arbetsdag
– reformation av lagstiftningen avseende fattigvård
– kyrkotukten avskaffades
– lag om åtgärder mot könssjukdomar
– vattenrättslag
– lag om rätt till litterära och musikaliska verk
– avskaffande av dödsstraffet
– införande av fortsättningsskola och förbättrad pedagogik i folkskolan
– kvinnlig rösträtt
– allmän kommunal rösträtt
Det blir för långrandigt att redogöra för turerna kring HUR detta åstadkoms.
Utöver Edéns skicklighet och förmåga att leda sin ministär hade man också en del tur:
Under den ordinarie riksdagen våren1918 lyckades förstakammarhögern stoppa propositionerna om allmän rästrätt..
Debutminne!
När jag körde till Teglaröd häromdagen för veteranorientering kom jag förbi ett område som jag kände igen som det TC* som Rävetofta OK använde när jag gjorde min debut som tävlingsorienterare!
Skyltvokabulären vid de stora orienteringstävlingarna var också viktig ny kunskap att tillägna sig, först trodde jag det betydde TorrClosett…
Resa i österled II
Teglaröd i våra hjärtan
Årets första RIKTIGA orienteringslöp! Vi samlades i OK Rävetoftas klubbstuga i Teglaröd på Söderåsen. Solen sken och vi hade t.o.m. Sportident!
Resmål
Äldste sonen är ju medlem och kan här beskådas längst till vänster.
Programmet var LAUDE!, dvs LOVSÅNG .
Texten på svenska:
ty Du födde våra själars frälsare.
(Egentligen borde ju det här åtnjutas 25 mars…)
Jag njöt även av:
Moses Hogans I,m gonna sing ´til the spirit moves in my heart
DÄR
sonen var solist!
Resa i österled
Medan jag kvittrat om vårvindar friska har jag IRL varit i Mälardalen. När jag på fredagsmorgonen drog upp rullgardinen mötte mig synen ovan.
Den mesta grönskan var mistlar i träden – som ju är vintergröna.
Det var på grund av den gröna färgen jag iakttog dem här, på sommaren försvinner de i den allmänna grönskan