Avlidna första kvartalet 2016

Jag hamnade på en lista om under 2016  avlidna kulturpersoner. Jag har här nedan listat dem som för mig haft betydelse:

10/1 David Bowie 69

11/1 Gunnel Vallquist 97

19/1 Ettore Scuola 84

5/2 Bodil Malmsten 71

19/2 Umberto Eco 84

24/3 Johan Cruiff 69

31/3 Imre Kertesz  87

Av dem är det enbart Eco som förekommer med ett inlägg på min blogg! (Klicka ovan)

Denna bok är endast halvläst – jag tänker ta nya tag.

Johan Cruiff var framför allt en idol för den gamle…:

Johan Cruijff  född 25 april 1947 i Amsterdam, Nederländerna, död 24 mars 2016 i Barcelona, Spanien,var en nederländsk fotbollsspelare (mittfältare, anfallare) och tränare. Tillsammans med Tysklands Franz Beckenbauer var han 1970-talets största fotbollsstjärna. Som tränare ledde han Kataloniens fotbollslandslag.

Imre Kertesz

Vid 15 års ålder, 1944, skickades Kertész, som var jude, till Auschwitz men flyttades senare till Buchenwald. Han räddades 1945 då hade han suttit i lägret ett år. Kertész återvände så småningom till Ungern där han började arbeta som journalist, fri skribent och översättare av tyskspråkiga författare. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2002  med motiveringen ”ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke”.

Det här är ett av förra århundradets stora författarskap. Trots att det till sin volym är så begränsat. Han kommer att vara den författare som representerar vårt förhållande till 1900-talets största katastrof, Förintelsen.
 Han är inte den enda författare som berört den, men den enda som har penetrerat den på det absoluta djupet för oss som inte varit direkt berörda av den.

1 svar på ”Avlidna första kvartalet 2016

  1. Pingback: Foucaults pendel | Vikeningarna funderar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.