The LIFE and TIMES of William Shakespeare

 William  Shakespeare

23/4 1564- 23/4 (Sic!) 1616

Den här boken har legat i vårt hem minst 40 år. Den ingår i en serie ”Portraits of Greatness” * som HAMLYNs förlag gav ut 1968. Till visshet gränsande sannolikhet är det den gamle som köpt den på någon bokrea. Jag minns att vi alla, sönerna inräknade, som då var i tidiga tonåren, bläddrade i den – den är fylld av intressanta illustrationer.

När jag nu försöker bringa ordning i  bokhyllorna, infann sig frågan;

 ”Är detta något att spara på och i så fall varför?”

För att kunna svara gav jag mig i kast med de 75 sidorna.

SVARET blir ett rungande JA!

Hälften av utrymmet är bilder, porträtt och kopior av boksidor mm – men den text som finns är oerhört faktaspäckad  – ger en initierad beskrivning, inte bara av William Shakespeares härkomst, uppväxt och karriär utan hela epokens – det elisabethanska Englands – kulturliv.

EX:

Bildtext:

Left: a portrait of Queen Elizabeth, richly and magnificently dressed, attributed to Nicholas Hillard.Below: (här beskuret nedtill och till vänster): Knights of the Garter, in a painting by Marcus Gheeraerts. Elisabeth stands on the left of the picture, behind her equerry; on the other hand stands the Emperor Maximilian of Germany surrounded by members of his court.

Det har varit oerhört berikande läsning – boken kommer att prackas på

BARNBARNEN!

* Other Portraits of Greatness:

NAPOLEON

LOUIS XIV

COLUMBUS

BEETHOVEN

ST FRANCIS (Fransiskus)

DANTE

PETER THE GREAT

RAPHAEL

MICHELANGELO

ELIZABETH I

LEONARDO

CHOPIN

WASCHINGTON

GOETHE

GOYA

TITIAN

REMBRANDT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.