Harry Potter och Rebus

”JK Rowling sa att hon grät ett par dagar när hon var färdig med Harry Potter, men jag gick bara till puben – det är vad Rebus hade velat”


Författaren Ian Rankin firade på skotskt vis när han efter 20 år avslutade sin romansvit om kommissarie Rebus. Nu ska han skriva ett operalibretto och en serieroman berättar Observer

Jag stiftade först bekantskap med kommissarie Rebus som TV-film-karaktär.

När jag sedan hjälpte till med bokhyllorna i Eskilstuna ”hittade” jag ett exemplar – som ursprungligen hade tillhört min svärdotter i Västerås (=HIP!)

Nu har jag med stor behållning läst Svarta sinnen, som Black and blue heter i svensk översättning, som avkoppling från The Templars. (f.n.avverkat 215/329 sid)

Reviews:
’A powerfully complex crime novel that offers a panoramic portrait of modern Scotland, from Glasgow gangland to the oil platforms of the North Sea’ Mail on Sunday
’Rankin excels himself here as Rebus comes of age… a first-rate and gripping novel’ Sunday Times
’Ian Rankin is a novelist of great scope, depth and power and Black & Blue is a dark, intensely evocative and altogether riveting thriller’ Jonathan Kellerman

Couldn´t have said it better myself!

Även om Tv-serien var spännande nog så vinner historien på att läsas. Ian R. är en mästerlig skildrare av spännvidden mellan John Rebus´s fysiska förfall (dricker och röker för mycket, sover och motionerar för litet), hans socioemotionella ensamhet OCH envisa, hängivna arbete för att brott inte skall löna sig. Han har ett äkta medlidande med de svaga. Han är orädd i sin oförtröttliga förföljelse av gangsters i alla samhällslager.

Man får också en ingående skildring av det moderna Edinburgh – och i just Svarta sinnen även av Glasgow och Aberdeen för att inte tala om livet på oljeriggarna i Nordsjön och på Shetlandsöarna.

Det innebär ju också att han utsätter sig för risker, inte bara från maffian utan även från mindre nogräknade kollegor.

Men nu får jag ge mig i kast med Tempelriddarna igen – jag har hunnit till år 1234.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.