Höstsäsongen börjar…

Jag börjar så smått inrätta mig inför hösten med de mörknande kvällarna.

Det har ju inte varit någon vidare ”struktur” på mitt läsande…

Varför jag finner för gott att göra en nystart.

Den sjunde dagen har jag haft som kvällslektyr

FINNER

när jag skall recensera den att jag inte kommer ihåg mycket av vad jag läst…

Jag har beslutat läsa om den!

D.H. Lawrence har jag läst  en tredjedel av. Jag trodde den handlade om

min faders idol T.H. Lawrence, (I988-1935)  alias Lawrence of Arabia

men började undra

OCH

upptäckte att D.H (1985-1930) var nästan jämnårig

OCH

Färfattaren till  Lady Chatterleys älskare

Fadern var gruvarbetare och modern var lärare. Lawrence studerade vid Nottingham university college och försörjde sig därefter som folkskollärare innan han blev författare. Han gifte sig med Frieda Weekley, född von Richthofen (avlägsen släkting till Manfred von Richthofen, ”Röde Baronen”). Hon var gift med hans före detta lärare i Nottingham och mor till tre barn då de 1912 rymde till Tyskland. De gifte sig 1914. Under första världskriget arresterades Lawrence och hans tyska hustru i England, misstänkta för spionage. Romanen The Rainbow (1915) förbjöds efter en rättegång där Lawrence klassades som obscen författare.

Lawrence författarskap uttrycker hans av Freud påverkade primitivistiska livsfilosofi, kritik av överklassens intellektualism, karriärmedvetenhet och civilisation, och sin samtids urbanisering och industrialisering. Han utgår från sin teori om den mänskliga naturen, särskilt den fria sexualiteten, när han i romanerna skildrar kvinnlig frigörelse i motsättning till de av samhället skapade rollerna, som utgår från socialklass, bildning, ekonomi och kön.

Boken, Lady Chatterley. i.e. var ju ”förbjuden” för oss tonårsflickor på den tiden…

Vilket ju innebar att man naturligtvis läste den så snart chansen erbjöds…

1 svar på ”Höstsäsongen börjar…

  1. Pingback: Livet deluxe | Vikeningarna funderar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.