Mat i november

Så här i november presenterar jag ett recept så långt från julmat man kan komma. Det är en gammal favorit hämtad från ovanstående kokbok – utgiven på svenska 1978.

Melanzane alla parmigiana
Först kokes en god tomatsås:

2 msk olja
1 stor vitlöksklyfta delad i två halvor
1 burk skalade tomater (400g)
1 msk tomatpuré
2 tsk socker
salt
Värm oljan och vitlöken i en kastrull på svag värme i 5 minuter tills oljan fått riktig smak. Tag bort vitlöken. Tillsätt tomaterna med sin saft, tomatpurén och sockret, salta och peppra efter egen smak. Låt koka upp, lägg på lock och sjud mycket sakta i åtminstone 40 minuter, gärna längre.

Därtill tages:
1kg (skalade) auberginer
salt
mjöl att pudra över med
5-8 msk olivolja
175 g Mozzarella
50 g nyriven Parmesanost
Skär auberginerna på längden i 5 mm:s skivor. Lägg dem i ett durkslag med rikligt med salt mellan varje lager, täck över och låt stå och droppa i 1 timme (medan tomatsåsen puttrar…).
Pressa skivorna torra mellan hushållspapper och pudra lätt över dem med mjöl.
Värm ca 3 msk olja i en stor stekpanna och och fräs aubergineskivorna tills de blir lätt brynta på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Skär Mozzarellan i tunna skivor. Olja en ugnssäker form som rymmer ca 1,75 l. Täck formens botten med tomatsås, varva sedan aubergineskivor, tomatsås, hälften av mozzarellan och hälften av parmesanosten. Upprepas en gång, således parmesanost överst.
Sätt in formen i mitten av ugnen 200° i 25-30 minuter tills pajen blivit bubblande het och gyllenbrun.

Väl bekomme!
(Som synes skalar jag inte auberginen!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.