Årets amaryllis

I fjor inköpte jag den 18/11 en Amaryllis

Sedan ”begåvades” jag med ännu en eftersom svägerskan glömde sin julklapp!

Min avsikt var att sköta om de överblommade lökarna enligt på nätet inhämtade råd.
De har således stått ute i trädgården på halvskuggig plats – tillsammans med novemberkaktusen.
Dock hände det som brukar ske med den senare – jag glömde bort dem!
När jag höstrensade den ”halvskuggiga platsen” dvs när hostorna började tappa fart – hittade jag dem igen.
Inte hade den gödslats eller drivits i torka och mörker…
MEN
En har tagit sig – dvs det har kommit en blomknopp. Frågan är nu vilken Ferrari eller Apple Blossom? Jag satsar en 25-öring på att det är den röda F.
Den korta blomknoppen hör till en lök jag KÖPT i år, den heter Sydney och utlovas bli röd och vit.
Novemberkaktusen har tydligen mått bra av det myckna regnandet i sommar.

Följ den spännande fortsättningen!

3 svar på ”Årets amaryllis

  1. I avsaknad av trädgård så ställer jag mina amaryllis på en inglasad balkong där de sommartid får vatten eftersom jag vattnar pelargoner där. Ett efter ett ger sig de stor bladen och i slutet av sommaren slutar jag vattna och tar bort de sista bladen. Ställer så amaryllisarna (har två en röd som blommat två år och en vit-rosa jag fick i fjol) med kruka och allt på golvet i städskåpet. Aviskten är att ta fram dem kring nyår för blomning kring februari. I går upptäckte jag att den ena redan hade skjutit knopp. Så den tog jag ut, ansade rötterna och stoppade åter i krukan med ny jord och så vattning på det. Nu står den i fönsterkarm och får inte mer vatten på flera veckor. Gissar att det är den nya vit-rosa som satt fart i städskåpsmörkret. Den röda – som var helt fantastisk i fjol med tre stänglar – sköt knop först efter nyår i fjol.

    Bestämde mig för att det nog är roligare och mer spännande att inte veta vilken som satt fart, än att ha koll genom prydlig märkning.

  2. Idag den 22 november då vi hade ett mindre släktmöte (se blogg 23 nov) FICK jag 2 nya amaryllislökar med knopp, en vit och en röd.
    Så den tog jag ut, ansade rötterna och stoppade åter i krukan med ny jord och så vattning på det.
    Det kanske är ett knep för den oknoppiga – värt ett försök.

    Amaryllisarnas fortsatta levnad kommer att redovisas på denna blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.