Frön och nötter

Vid vårt fågelbord är det nu trängsel. Vi får fylla på solrosfrön flera gånger per dag.
Någon steglits Carduelis carduelis har vi inte sett till i dag, men grönfinkarna och bofinkarna har fått sällskap av både grönsiska Carduelis spinus, gråsiska Carduelis flammea och bergfink. Den senare tillhör dock, som bofinken, Familjen Fringilla!

Själv äter vi också nötter eller snarare:

Fruktbröd med nötter
från SvD oktober 2006 som i sin tur hämtat det från Anna och Fanny Bergenströms Under valnötsträdet

Grahamsmjöl 3dl
Vetemjöl drygt 4 1/2 dl
salt 1 rågad tsk
bikarbonat 2 strukna tsk
russin 2 dl
torkade aprikoser 10 i småtärningar
torkade fikon 6 i mindre bitar
valnötter 150 g
(eller hasselnötter)
filmjölk 5 dl
mörk sirap
eller
flytande honung 1 dl
1. Smörj och bröa en rak bakform som rymmer 2 l. Klipp gärna en bit bakplåtspapper och lägg i formens botten.
2. Mät upp de båda mjölsorterna i en bunke och blanda i salt och bikarbonat.
3. Rör ner russin, frukt och hela valnötter. Tillsätt fil och sirap eller honung sist och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
4. Grädda i 160° ca 1 timme och 35 minuter.
Låt brödet svalna lite. Slå det ur formen, linda in det i en grov handduk och låt det kallna.

Gott till grönmögelost eller lagrad hårdost.

Valnötter innehåller omega 3

Gräslöken är färdig för första skörden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.