Renskavsgryta



Under orienteringslöpningen igår vid Snapphanestugan plockade jag enstaka fina exemplar av ett flertal olika sorters svamp:
Karl Johan (bild 1), brunsopp, mild gulkremla och kantkremla (bild 2),
tegelröd björksopp och kantarell (bild 3);


När jag nyligen frostade av frysen fann jag ett överblivet paket Renskav. Dags för Doktor Pelles renskavsgryta!

Receptet är hämtat ur Matglädje (sammanställd 1982 av Eja Nilsson som då huserade på Svenska Dagladets Matredaktion. Nu bor hon i Köpenhamn och är Sydsvenskans matskribent)


Klicka gärna på bilderna t.ex. för att kunna läsa receptet ur boken!
(Det märks att det är soja i receptet)

I det ursprungliga receptet förutsätts att man köper champinjoner – men har man egen blandsvamp är det ännu bättre=
Min version:
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 l rensad blandsvamp
1+1 msk smör eller margarin.
2 paket fryst renskav (à 240 g)
3-4 dl vatten
1 buljongtärning
c:a 2 msk koncentrerad tomatpuré
1-2 msk soja
1/4 tsk malen vitpeppar
ca 1 tsk timjan
2-3 dl vispgrädde

Skala och hacka lök och vitlök fint. Rensa svampen och skär den i bitar
Fräs lök, vitlök och svamp mjuka utan att brynas med 1 msk matfett. Bryn under tiden renskaven lätt i litet fett i en annan panna.
Blanda sedan renskav, lök och svamp i en gryta. Vispa ur pannorna med vattnet och häll det i grytan tillsammans med buljongtärningen. Smaksätt med tomatpuré, soja, timjan och vitpeppar.
Låt grytan koka upp och sjuda 10 minuter.
Rör ned grädden mot slutet och låt det hela puttra ytterligare en stund tills rätten är tjock och gräddig.
Smaka ev. av om det behövs mer tomatpuré och/eller soja.

För att minska fettet kan magrare gräddsort eller lättcremefraiche användas.
Gott med klippt slätbladig persilja i , grönsallad och ris till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.