Mera rönnbär

Jag har blivit tillfrågad om vad man kan göra av rönnbär!

Vi börjar från början:
1968 blev jag förärad denna kokbok:
Som synes är den väl använd!

Hurra för Hiram!
Ur Ica-kuriren nr 22/2005
Publicerad: 2005-06-30
Av: Alice Brax

Fly från bergen av moderna kokböcker med begränsat bästföredatum! Leta i stället på kokbokshyllorna hos närmsta antikvariat efter en av 60-talets favoriter, Hirams kokbok.
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200505/27/20050527095235_Icak837/20050527095235_Icak837.dbp.asp


Hirams företal:

Åter till rönnbören:
Det vanliga är att man gör rönnbärsgelé. Man kan också använda rönnbär att krydda brännvin…
Men i ovanstående kokbok har jag hittat ett helt suveränt recept på

Rönnbärssylt a la Hiram
2l rönnbär
Rönnbären repas, sköljs, och läggs i den kokande sockerlagen (1 1/2 kg socker, 3-4 dl vatten ). Lagen bör tråda sig en aning mellan fingrarna då bären läggs i .

Låt sylten koka klar och vacker i färgen. Skaka litet på grytan ibland så att bären fördelar sig i lagen.

Ett tillägg av exklusiv art kan göras : när sylten är färdig häller man i en dl konjak.
Man kan också lägga ett blad färsk mynta överst i varje burk. I så fall måste bladen någon minut doppas i den heta lagen.

Sylten är mycket enklare att göra och fungerar lika bra som gelé. Sedan 20 år äter vi inte längre lingonsylt till kött, blodkorv etc!
Ett måste i hushållet!

Eftersom rönnbär vissa år ”slår fel” laddar jag goda år upp i frysen så vi överlever de magra.
Nu har det varit goda rönnbärsår flera år i rad, frysen bågnar…

5 svar på ”Mera rönnbär

  1. När vi flyttade till eget hus fanns det tre flerstammiga rönnar på tomten.

    Första hösten skördade vi! Hela barnens badbalja! Tog bara några minuter.
    Inte kan man plocka bär i bara några minuter! (Uppfostrad i familj där man plockade bär hela helgen flera veckor… plus vardagskvällar efter pappas jobb.)Men som tur var stoppade maken mig…

    Sen hade vi rönnbärsgelé i flera år. Både att ha till viltet som make älgjägaren kom hem med och till att ge bort hitan och ditan.

  2. cecilia n:
    ”Uppfostrad i familj där man plockade bär hela helgen flera veckor… plus vardagskvällar efter pappas jobb.”

    Grattis! – till lyckan at ha ”plockargener”

    Både min man och jag är ”bärplockare”. d.v.s. vi NJUTER av att samla in. Under vår mest aktiva yrkeskarriär tog vi ledigt ”lingonmåndag”, dvs weekenden månadskiftet augusti/september förlängdes med en dag så att vi riktigt kunde frossplocka!

    Förebyggande mot utbrändhet!

  3. Bosse: de ska skördas så sent som möjligt – de gamle menade efter ett par frostnätter! (som ökar sockerhalten)
    Jag har ju 25 års erfarenhet: väntar man för länge blir de övermogna,möglar etc.
    De är, som cecilia n påpekar vädigt lättplockade – så jag brukar plocka i två omgångar. Tidigast i början på september, senast i slutet av september…
    Sedan fryser jag in dem och lagar sylten efterhand som den konsumeras. Som Du ser på burken med rönnbär plockade i Eskilstuna, i anslutning till Sigges födelsedag 30 september, LAGADES de till först 2006!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.