Krusbär och lavendel

Nu när FotbollsVM är över kan vi ju återgå till mer jordnära ting.

Krusbären är redo för plockning liksom lavendeln.

Vår takarbetare är på ingång och brukar uppmuntras med lavendelskorpor.
Tillredningen måste starta veckor i förväg, se punkt 1!
Göres på fjorårets skörd.

Lavendelskorpor:

2 msk torkad lavendel
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
100 g sötmandel
100 g smör
1/2 krm salt
2+1 ägg

1. Blanda socker och lavendel i en plastpåse och låt ligga några dagar eller gärna längre innan du ska baka skoporna.
2. Sätt ugnen på 175°. Häll lavendelsockret genom en sikt och använd 1 msk av lavendeln (som ligger uppe i sikten) till degen och 1 msk till garnering.
3. Hacka sötmandeln grovt. Blanda med 1 msk lavendel och allt lavendelsocker, salt, vetemjöl och bakpulver. Finfördela smöret däri.
4. Tillsätt 2 ägg och arbeta ihop till en deg.
Fram till hit kan man använda mixer, men för att få en deg måste du använda händerna.
5. Forma 2 längder, lägg dem på plåt med papper.Pensla med uppvispat ägg och strö över lavendeln. Grädda 35 min i nedre delen av ugnen.
6. Sänk värmen till 80-100° Skär längderna genast i 1 cm sneda skivor.Låt dem torka på plåten med ugnsluckan på glänt ca 35 min eller längre tills de är riktigt torra

En reaktion på “Krusbär och lavendel

  1. Pingback: Födelsedagsbarn 19 | Vikeningarna funderar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *