Jag har alltsedan tidigt sjuttiotal trakterat släkten med julbord
2010
NUMERA
bjuder jag ju ”på lokal”
DOCK
har jag ett rikhaltigt förråd av recept
varav
upplyst av en strimma decembersol!
passar även enpersonhushållet!
Receptet är taget från en artikel i SvD som handlar om marskalk Mannerheims matintresse
4-5 personer (När den serverades på stora julbordet fick det dubblas, eller tredubblas – den var en favorit)
1 medelstor kålrot
6 svartpepparkorn
2 dl vispgrädde
2 ägg
Till garneringen
2 msk ströbröd
2 msk smör eller margarin
1. Skala kålroten, skär den i tärningar 2×2 cm, kokes mjuka i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten),pepparkornen koker med.
2.Häll av vattnet och msa kålroten. Rör ned grädde och ägg och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 °
3. Smörj och bröa aen ugnssäker form eller liten långpanna. Bred ut kålrotsmoset i denna och strö över ströbröd.
Klicka över smör eller margarin och grädda kålrotslådan i ca 30 min.
PS En del vill också ha en lök i moset. Låt då den hackade löken koka med kålroten och ingå i moset.
Aha! Något att servera julens vegetarianer!
In Finnish cuisine, vorschmack is usually prepared out of ground meat, anchovies or herring and onions. The dish is usually garnished with potatoes, pickles and smetana
Apropos Mannerheims favoriter:
”Snaps is usually served in combination with eating vorschmack. Some recipes include cognac.
There are several stories regarding the origin of the dish, but it has become a traditional Finnish dish as it was one of the favourite appetizers of the Finnish statesman, war hero and gourmand Marshall Gustaf Mannerheim. Some sources say Mannerheim brought the dish to Finland from Poland or Russia,but there have not been any definite sources for these claims.”
Mannerheims Vorschmack