Julbord

Jag har alltsedan tidigt sjuttiotal trakterat släkten med julbord

 

Troligen 1974

MEN

2010 

 NUMERA

bjuder jag ju  ”på lokal”

 DOCK

 har jag  ett rikhaltigt förråd av recept

varav

Finsk Kålrotslåda

upplyst av en strimma decembersol!

passar även enpersonhushållet!

 Receptet är taget från en artikel i  SvD  som handlar om marskalk Mannerheims matintresse

4-5 personer  (När den serverades på stora julbordet fick det dubblas, eller tredubblas – den var en  favorit) 

 1 medelstor kålrot

6 svartpepparkorn

2 dl vispgrädde

2 ägg

Till garneringen

2 msk ströbröd

2 msk smör eller margarin  

 1. Skala kålroten, skär den i tärningar 2×2 cm, kokes mjuka i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten),pepparkornen koker med.

2.Häll av vattnet och msa kålroten. Rör ned grädde och ägg och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 °

3. Smörj och bröa aen ugnssäker form eller liten långpanna. Bred ut kålrotsmoset i denna och strö över ströbröd.

 Klicka över smör eller margarin och grädda kålrotslådan i ca 30 min.

 PS En del vill också ha en lök i moset. Låt då den hackade löken koka med kålroten och ingå i moset.

2 svar på ”Julbord

  1. In Finnish cuisine, vorschmack is usually prepared out of ground meat, anchovies or herring and onions. The dish is usually garnished with potatoes, pickles and smetana
    Apropos Mannerheims favoriter:
    ”Snaps is usually served in combination with eating vorschmack. Some recipes include cognac.

    There are several stories regarding the origin of the dish, but it has become a traditional Finnish dish as it was one of the favourite appetizers of the Finnish statesman, war hero and gourmand Marshall Gustaf Mannerheim. Some sources say Mannerheim brought the dish to Finland from Poland or Russia,but there have not been any definite sources for these claims.”

    Mannerheims Vorschmack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.