De sju dödssynderna: 1. Frosseri

De sju dödssynderna av Hieronymus Bosch

Då och då framskymtar i modern diskurs begreppet De sju dödssynderna.
När jag inför dagens inlägg inspirerad av begreppet frosseri forskar närmare i ämnet slår det mig att det nuförtiden aldrig talas om De sju dygderna – som väl dock måste uppfattas som det ursprungliga begreppet!

Högmod – superbia
Girighet
– avaritia
Vällust
– luxuria
Avund
– invidia
Frosseri
– gula
Vrede
– ira
Lättja
– acedia.

Denna grå, snögloppiga eftermiddag ägnar vi oss inte åt overeating. Frosseriet handlar i stället om intensivt TV-tittande. I tur och ordning bjuder kanal 9 på detta:

16:45 Jeeves and Wooster

Brittisk komediserie från 1990. Säsong 1. Avsnitt 4 av 5. Wooster tvingas av sin faster Dahlia att agera prisutdelare på den lokala skolan, ett öde värre än döden. Samtidigt dras hans ödle-älskande vän Gussie med kärleksbekymmer. Wooster ser ett sätt att hjälpa sin vän och samtidigt slippa vara prisutdelare. I rollerna: Hugh Laurie, Stephen Fry.
17:45 Monk
Amerikansk kriminalkomediserie från 2002. Avsnitt 12. Countrystjärnan Willie Nelson (som spelar sig själv) blir huvudmisstänkt när hans manager mördas. Det enda vittnet är en blind kvinna som säger sig känna igen Willies röst.

18:45 Michael Palins nya Europa

Brittiskt reseprogram från 2007. Avsnitt 7 av 7. På en resa genom Östeuropa besöker Michael Palin tjugo länder som tidigare varit otillgängliga bakom järnridån. Genom Balkan, Svarta Havet och Baltikum utforskar han länder som må ha nya former men som besitter en djup och rik historia.

19:55 Dalziel & Pascoe
Brittisk kriminalserie från 1996 . Avsnitt 1 av 2. Dalziel återvänder till sina sociala rötter, Wetherton Rugby Football Club, där han är medlem. Men då blir han indragen i mordet på en gammal stjärnspelares fru. I rollerna: Warren Clarke, Colin Buchanan.

21:00 Ett fall för Frost
Brittiska kriminalserie från 2003. Säsong 10. Avsnitt 3 av 3. I rollerna: David Jason, Bruce Alexander.

Med undantag för Palins reportage frön det gamla Öst-Europa har vi sett dem förut – men de tål väl att ses igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.