Redan i januari 2008 slog jag ett slag för att köpa svenska rotsaker i stället för exotiska råvaror från fjärran land, hittransporterade med koldioxidspyende flygplan.
Min sedan barndomen under andra världskriget med dess ransoneringar ärvda sparsamhet (=HIP) ger ju inte bara en god privatekonomi utan har ju också som spin-off – effekt god hushållning med jordens resurser!
Den här palsternackgratängen fick jag på den gamles begäran göra åtskilliga gånger. Han var ju förtjust i sött….
6 medelstora palsternackor ca 800
vatten, salt
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl palsternackspad
2 dl mjölk
ca 150 g rökt skinka
2 dl riven ost
Skala palsternackorna och skär dem i fjärdedelar på längden. Koka palsternackorna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten ( 1 tsk salt/1/2 l vatten), 10-15 min.
Ta upp palsternackorna och lägg dem i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 250 °.
Smält smöret i en kastrull. Rör ned mjölet och späd med gönsaksspad och mjölk.
Låt såsen koka 3-5 min.
Skär skinkan* i strimlor. Rör ned skinkan och hälften av osten i såsen. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
Häll såsen över palsternackorna. Strö över resten av osten.
Gratinera i ugnen tills rätten fått färg ca 10 min.
Se även palsternackgratin och morotssoppa
Brukar du äta något mer till, eller är det liksom en "hel" måltid (eller vad man skall säga)?
Vi/numera enbart jag åt ofta detta som lunch. Jag serverade mestadels en enkel sallad till typ salladskål med vinegrätt.
Potatis etc behövs ju inte, palsternackan mättar.
Däremot kan det vara gått med öl till av för tillfället lämplig sort…
Spisbröd med en god ost är ju heller inte fel.
…gott…ska det vara
Det låter som en bra lunch till min äldste son. Tack för tipset!