Sinimäed

På vägen till Narva besökte vi minnesplatser från andra världskriget:

 The Battle of Tannenberg Line (German: Die Schlacht um die Tannenbergstellung; Estonian: Sinimägede lahing; Russian: Битва за линию «Танненберг») was a military engagement between the German Army Detachment ”Narwa” and the Soviet Leningrad Front. They fought for the strategically important Narva Isthmus from 25 July to 10 August 1944. The battle was fought on the Eastern Front during World War II. The strategic aim of the Soviet Estonian Operation was to reoccupy Estonia as a favourable base for the invasions of Finland and East Prussia. Several Western scholars refer to it as the Battle of the European SS for the 24 volunteer infantry battalions from Denmark, East Prussia, Flanders, Holland, Norway, and Wallonia within the Waffen-SS. Roughly half of the infantry consisted of local Estonian conscripts motivated to resist the looming Soviet re-occupation. The German force of 22,250 men held off 136,830 Soviet troops. As the Soviet forces were constantly reinforced, the casualties of the battle were 150,000–200,000 dead and wounded Soviet troops and 157–164 tanks.

Det var huvudsakligen skandinaviska, såväl norska, danska som svenska WaffenSS-fallna

som fått namnplattor.

I bakgrunden ses ”slagfältet”

 Muren omgärdade en gammal, igenvuxen 1800-talskyrkogård

Följ den spännande fortsättningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.