En kakelsättares eftermiddag

Som ivriga läsare av denna blogg vet ,

kämpar jag nu med en av världslitteraturens giganter:

Moby Dick

 Jag har ju efter cirka 100 sidor insett att det är ett projekt på åtskilliga månader

VARFÖR jag

för att något sånär kunna genomföra mitt läsprojekt med 4 böcker/månad

försöker hitta ”bredvidläsning”

Den här boken låg  i en ”mellanhög”,

dvs jag var i början osäker om det gällde en OM-läsning .

Det  är troligen så att jag i början av 90-talet, den kom ut -91, köpte den, läste några kapitel,

sedan blev det sommar eller något som distraherade mig,

 och den blev  liggande i sin ”mellanhög”

FÖR

när jag  nu läst cirka 50 sidor, = en tredjedel, blev jag

övertygad : den var oläst

MEN

Det är den inte längre!

Det är en märklig bok.

Den börjar:

Torsten Bergman hette en man, vithårig och tunn.Han var kakelsättare, född 1917. Och alltså den grå novembermorgon år 1982 då denna berättelse utspelas, i Uppsala, redan 65 år gammal. Han sov i en säng, som en gång varit äktenskaplig och dubbel. Nu var den ensam och med lakanen föga tvättade. Gamla tidningar och ett par tomflaskor låg utströdda litet här och var över golvet, och borta i hörnet var den nedhårade gamla svarta mattan där hunden brukade sova.

Sedan börjar ett långsamt trivialt händelseförlopp som beskrivs på denna vardagliga, samtidigt poetiskt noggranna prosa. Efter hand blir det alltmera dystert och efter  de ovannämnda första femtio sidorna  litet tråkigt…

MEN

Det tar sig!

Återigen blir jag lycklig över LG:s förmåga att stillsamt vända berättelsen till

 en allegori över livets förunderliga gåta: Älska, glömma och förlåta!

LÄS ÄVEN

Vi rundar av med sista dikten i

Om begagnandet av elden:

BLANKHET

Här rådde nu den stilla blankhet

som kunde störas av ett enda årtag.

Årstiden som långsamt svalnar.

Ljudet av kätting som tas loss

och läggs på botten av en eka.

Och rädd att skada denna

vattenspegels sällsamt stora lugn

höll jag min åra svävande i luften

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.