Statsminister 19: Ingvar Carlsson

Så har jag då läst nr 19/22, den om Ingvar Carlsson * 9/11 1934, dvs han är bar ett 1/2-år äldre än jag.

OCH
Det blir mer och mer påtagligt att , som jag skrev redan om Fälldinbiografin, att biograferna känner sig begränsade

Erlander, Olof Palme , Sten Andersson och Ingvar Carlsson 1968
SÅ ATT
 skildringar som gäller NU levande statsministrar är ej så spännande…

Dels var jag ju ”politiskt medveten” 1986 när IC blev statsminister och därför är det som skildras välkänt, dels märks ju tydligt att referenterna, i detta fall Rolf Gustavsson, är obenägna att tydligt ta ställning till kvaliteten på intervjuoffrens faktiska handlande.

Ingvar föddes och växte upp i Borås som yngst av tre bröder. Hans far Olof var lagerarbetare och dog på sin arbetsplats av en trolig hjärtinfarkt när Ingvar var tretton år gammal. Hans mamma Ida fick börja arbeta som textilarbeterska för att försörja familjen. För henne var det självklart att sönerna skulle gå på läroverket.
Han var under tonårstiden mest intresserad av fotboll – har hela livet varit ”fanatisk” Elfsborgsfan

Carlsson tillhör idag den snälla supporterklubben 
Gulliganerna 
som ser Elfsborgs matcher på Temple Bar på Tegelbacken i Stockholm.
Studievalet blev yrkesinriktat för Ingvar liksom för de äldre bröderna. Rune socialinstitutet, Bengt ingenjör och Ingvar ekonom Det gällde att snabbt komma ut och tjäna pengar. 
Han gick således på handelsgymnasium, fick jobb på Folksam som skadereglerare , där han stannade tre år. Under den tiden läste han in studenten och företagsekonomi på kvällar och nätter.
Hösten 1956 kom Ingvar Carlsson till Lund. Under två intensiva år hann han gifta sig med Ingrid, vara ordförande i den socialdemokratiska studentklubben och fullborda en pol.mag. examen samtidigt som han var en flitigt anlitad debattör av Skånes SSU-distrikt.
Studentkårens ordförande Olof Ruin lyckades förverkliga en idé som importerats från Köpenhamn:statsministern skulle utfrågas av studenterna. Våren 1956 genomfördes den första statsministeraftonen* med Tage Erlander, som därmed inledde en uppmärksammad mångårig Lundatradition. Vid mötet våren 1958 tillät sig Ingvar Carlsson en ganska polemiskt inlägg med udden riktad mot Tage Erlander. Carlsson ifrågasatte att en socialdemokratisk statsminister kunde försvara tvåkammarsystemet i riksdagen.Carlsson tyckte det tillhörde en förgången tid och trodde inlägget irriterat Erlander. I sin dagbok var emellertid statsministern mycket nöjd med denna studentafton och beskrev den som den klart bästa.
* Både 1956 och 1958 satt jag bland åhörarna!
I början av hösten samma år ringde Olof Palme och erbjöd en förvånad Ingvar Carlsson att bli politisk sekreterare hos Erlander i statsrådsberedningen. Den 23-årige Ingvar Carlsson begav sig till Stockholm och fick fråga sig fram, för han visste inte ens var kanslihuset låg.
1960  Studier vid Northwestern University, Evanstone, USA
1961 Ordförande i SSU
1964 Riksdagsledamot
1967 Statssekreterare hos statsminister Tage Erlander
1969 Utbildningsminister
1973 Bostadsminister
1982 Vice statsminister
1985 tillika miljöminister
OCH
Efter nästan 30 år i närheten av partiets högsta ledning i regeringskansliets topp var Ingvar Carlsson väl preparerad för uppgiften, men mentalt var han helt oförberedd när han plötsligt blev aktuell. Han hade då, drygt 51 år gammal, egentligen tänkt dra sig ur det politiska livet och göra något annat före pensioneringen. 
Men mordet på Olof Palme sent på fredagskvällen den 28 februari  1986 förändrade dramatiskt planerna.
 De första åren hade IC ”bara” att städa upp efter Palme:
BOFORS-affären
 Ebbe Carlsson-affären
OCH
TREDJE vägen på krita
De vallöften som Socialdemokraterna gav i 1988 års valrörelse – som de vann med 43% av rösterna – innebar en ”grekisk” situation dvs att inkomsterna understeg utgifterna. Kjell-Olof Feldt, finansministern, slog omedelbart larm, de blev osams och Feldt lämnade sitt uppdrag  februari 1990.
Innan dess hade Ingvar dock lagt om kursen när det gällde Europapolitiken. Under en Europaturné 1988 säger sig IC ha insett att om Sverige skulle behålla sin ställning ekonomiskt räckte det inte med att delta i EFTA  utan  eftersträvade därefter ett EG-medlemsskap.
Den 22 november 1990 avlät utrikesutskottet i  riksdagen ett betänkande om EG-politiken. Utskottet bedömde det som sannolikt  att en ansökan om medlemskap skulle kunna lämnas in under 1991. Ledamöterna Margareta af Ugglas(m) och Jan-Erik Wikström(fp) yrkade på att så ”bör ske” under 1991
Den 12 december 1990 följde riksdagen utrikesutskottets linje.
Valet 1991 innebar att sossarna förlorade regeringsmakten, och Bildt tog över. 16 september 1992 var det finanskris – IC blev av Bildt hemringd från Berlin. Alla ansträngningar till trots fick Riksbanken den 19 november överge kopplingen till ecun och övergå till flytande kronkurs.
I valet 1994 kunde sedan Ingvar Carlsson åter flytta in som statsminister i kanslihuset. 
Sommaren 1995 återvände Ingvar Carlsson till Gotland. Visserligen gipsad på höger ben, med en skadad hälsena efter en tennismatch.
De fyra mål han satt upp hade nåtts: 
regeringsmakten, EU-medlemskapet, budgetsaneringen och FN-rapporten.
Nu kunde han  detaljplanera sin avgång.
 ur Wikipedia:
I augusti 1995 meddelade Ingvar Carlsson att han ville avgå som partiordförande och svensk statsminister. Efterträdaren ansågs länge vara dåvarande jämställdhetsminister och vice statsminister Mona Sahlin. Men till följd av den s.k. Tobleroneaffären tog hon tillbaka sin kandidatur och avgick även senare ur regeringen. Den 5 december 1995 presenterade valberedningen finansminister Göran Persson till ny partiledarkandidat.  
Göran Persson valdes den 15 mars följande år på Socialdemokraternas partikongress till Socialdemokraternas partiordförande, och den 22 mars 1996 till ny statsminister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.