Smart kille!

eller
Geologin uppstod ur en hajtand

Jag har slutat att bekymra mig över att mina tidningshögar inte krymper. Anledningen är ju att de innehåller så mycket spännande och intressant – det är bara att gilla läget!
När jag t.ex.häromdagen nappade åt mig två SvD från 2005 fann jag:

1. En anmälan om en biografi över Niels Stensen
alias Nicolaaus Steno (1638- 1686) Om denne spännande dansk har vi varit ignoranter, även om vi sedan 1954 vetat att utförsgången till kindspottkörteln heter Stensens ductus.
Han vann först berömmelse i Holland, dels för sin oöverträffade skicklighet med skalpellen, dels för sina upptäckter av både saliv-och tårkörtlarna och senare i Paris där han tillförde vetande nya rön genom avancerade studier av hjärnans anatomi.

Men det var i Florens, dit han sökte sig hösten 1665, han fick upp ett spår som i tidens fullboran skulle ge honom en plats bland vetenskapens pionjärer:

En jättelik vithaj hade landats i Pisa.

Klicka på bilden och läs mera ovan!

Han kände igen tänderna från fossil som man kallade tungsten – och då kom han på att bibelns berättelse om syndafloden måste vara fel.
Havet, insåg Steno, måste ha täckt landet och inte bara en gång utan flera.


2. En understreckare med en litteraturgenomgång för skildringar från Mongoliet från 1200-talet och framåt.

Varje skildring med seriöst syfte tar avstamp i skriften ”Mongolernas hemliga historia”, sammanställd runt 1228 men bortglömd i över 600 år fram till den upptäcktes av en rysk orientalist i ett arkiv i Peking. Med den förs läsaren in det skymningsland av fakta, fiktion och sägner som omsluter den mongoliska medeltiden i allmänhet och Djingis khan i synnerhet.
—–

Ruiner efter staden Merv i Turkmenistan

Hammarslaget föll tyngst över den muslimska världen. Den blomstrande oasen Merv i dagens Turkmenistan – känd för sitt omfattande bibliotek, intrikata bevattningssystem och observatorium där Omar Khayyam arbetade – är bara ett exempel på hur det kunde gå till. Mervs stadsledning begick nämligen misstaget att bjuda Djingis khan motstånd i stället för att kapitulera villkorslöst. Mongolerna gick då till attack och under tretton dagar mördades över en miljon människor. En miljon! Historiker har vridit och vänt på siffrorna, men oavsett hur man räknar rör det sig i absoluta tal om ett av historien största massmord. Merv återbyggdes aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.