Rubljov

Häromeftermiddagen såg vi Tarkovskijs film om ikonmålaren Rubljov på Axess-TV.
Filmen är i svartvitt och beskriver eländes elände – utöver krig och svält regnar det hela tiden och det klafsas omkring i gyttja och översvämningar.

Inte en enda färgklick och även om handlingen tilldrar sig i diverse kyrkorum får man inte se några målningar.

Som den här t.ex:

Därför var det intressant att läsa om
”Den gammaltestamentliga treenigheten”
i gårdagens nummer av SvD:


I början av 1400-talet skapade Andrej Rubljov en av Rysslands heligaste ikoner och ett av konstens stora mästerverk, ”Den gammaltestamentliga treenigheten”. Färgerna skimrar i gyllengult mot de tre änglarnas blå och purpurfärgade tunikor. Med inåtvända blickar ser änglarna både varandra och en annan, hinsides värld. Ikonen är på en gång stram och laddad med tät symbolik.

Nu har detta verk hamnat i centrum för en konflikt mellan den ryska ortodoxa kyrkan och staten, närmare bestämt Tretiakovgalleriet i Moskva, där ”Treenigheten” finns utställd. Från kyrkan har man bett att under några dagar i pingst få ”disponera” ikonen för gudstjänster i Treenighetskatedralen i ett kloster utanför Moskva – det var för övrigt just för denna katedrals räkning som Rubljov målade sitt verk. Men att flytta den 600 år gamla dyrgripen innebär stora risker och skulle kunna leda till irreparabla skador.
—-

1 svar på ”Rubljov

  1. De har inte haft det särskilt muntert i österled. Det är så sorgligt hur de har lyckats förstöra de fina förutsättningar som öppnade sig under nittiotalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.