Tågen letter – NOT

När vi häromdagen företog vår provianteringsresa över Sundet var det verkligen stiltje – både när det gäller resandeströmmen och på havet. Eftersom det inte var särskilt upphetsande att spana ut i den grå dimman upptäckte jag plötsligt att det blivit Rökning förbjuden på färjorna!:
Sedan urminnestider – dvs 1946 då resandet startade efter kriget– har det varit en plåga att sitta i allmänna utrymmen – vi som velat undvika rök har fått tränga ihop oss i små dåligt städade och illa ventilerade utrymmen. Nu är det således annorledes:

Endast i sådana här sparsamt utplacerade kabysser är det Rökning tillåten!

Under ett ivrigt tutande i mistlurar och sakta framskridande tog oss färjan Tycho Brahe säkert åter till hemmahamn.
Det var stor diskussion kring namngivningen av denna färja. Sjöfolk är ju skrockfulla och tydligen skall fartyg helst ha kvinnliga namn. Sedan är det ju djärvt att välja namnet på den man som mest av alla förknippas med olycksdagar. Mycket riktigt, när de tre nya datorstyrda färjorna, de två andra heter Aurora och Hamlet, var det just Tycho Brahe som rände in i kajer och annat elände!

Från Språkrådets hemsida:

Tykobrahedagar (ibland kallat egyptiska dagar eller förkastade dagar) är 33 otursdagar under året. Dagarna förtecknades i Bondepraktikan. I januari var t.ex. dagarna 1, 2, 4, 6, 11, 12 och 19 förkastade. Värst av alla dagar under året ansågs den 11 januari vara.

Benämning tykobrahedag (Tycho Brahe-dag) är känd sedan början av 1800-talet. Den danske 1500-talsastronomen Tycho Brahe sägs ha fått i uppdrag av den astrologiskt intresserade kejsaren Rudolf II i Prag att fastställa vilka dagar på året som var mest otursamma. Brahe ansågs dessutom själv ha varit otursförföljd. Det är dock oklart huruvida tykobrahedag går tillbaka på något av detta eller mer allmänt syftar på Brahes verksamhet som astrolog och att vissa dagar brukar utpekas som olycksbådande i astrologin.

Föreställningarna kring tykobrahedagarna var förr många. Var man född på en tykobrahedag levde man inte länge, och gjorde man det var det i armod, flyttade man eller bytte arbete var man alltid bedrövad och reste man utomlands kom man sällan hem igen och fick mycket ont utstå.

Numera avses med tykobrahedag en dag då ”allting går snett” för någon.

Tykobrahedagar enligt Bondepraktikan:
januari: 1, 2, 4, 6, 11, 12, 19
februari: 11, 17, 18
mars: 1, 4, 14, 15
april: 10, 17, 18
maj: 7, 15, 18
juni: 6
juli: 17, 21
augusti: 2, 10
september: 1, 18
oktober: 6
november: 16, 18
december: 6, 11, 18.


Jag konstaterar med tillfredsställelse att ingen av våra listade 25 födelsedagsbarn har prickat en tychobrahedag!

1 svar på ”Tågen letter – NOT

  1. Hurra, hurra, hurra — världen *blir* bättre!

    Barndomens Danmarksresor ackompanjerades alltid till illamående, förorsakat av gaskammaren på färjan. Oj, vad jag gick och var ilsk på alla rökande kärringar och gubbar.

    Men nu får de stå där i glasburen och puffa. Mohahaha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.