Dillerier

Det har ju regnat litet i Skåne den här sommaren…


Nu kommer jag att prata persilja…

Vår tomt ligger på sandmark – vårt problem brukar snarast vara att all nederbörd alltför fort förvinner ner mot jordens inre – så vi har inte personligen drabbats.
Förrän…
Sedan ett antal år brukar vi i vårt projekt HIP (Håll I Pengarna) klippa ner både persilja och dill för frysförvaring – så att man för en billig penning kan grava lax etc utan att snåla med dillen.

Nu i mitten av augusti började jag undra om jag missat reklamen för inköp för infrysning. Vi for till vår leverantör Bär och Grönt.

Där blev vi upplysta om att svensk dill knappt går att få tag på.
Den har regnat bort!!!
Vi köpte i förtvivlan vad som erbjöds nämligen Persilja.

Men sedan…
Några dagar senare fann vi på det stora varuhuset
till vår stora lycka:

så klipperiet kunde starta!

Nu är vinterns sill och laxorgier räddade!

5 svar på ”Dillerier

  1. så gott det doftar när man klipper eller mixar dill. Vår ena granne givmildare än de flesta, kom med smågurkor och tomater hon fått av sin kusin. Till inläggning av gurkorna skulle jag haft dillkronor. Konsum hade inte, men vi har ju fler grannar kom jag på, så jag traskade iväg till nästa, och där fanns det dill i överflöd, säkert 5 meter långt och nästan 2 meter högt, fina dillkrononor utan ohyra. Gurkorna är inlagda nu(senapsgurkor), ska stå 1 eller flera veckor i kylen.

  2. Ska man frysa in dill och persilja gäller det att se upp. Dillen ska packas men inte hackas och persilja ska hackas men inte packas.

    Man kan skära av dillkvistarna på längden så de går ned i den ask som man tänkt frysa in dem i, men de ska inte hackas för då blir det bara sörja, inte sant? Och persiljan ska hackas men inte packas, för jackar man den blir den som en himla stemhård klump och man kommer ingen vart med den. Är den hackad men inte packad kan man peta loss lagom mycket persilja ur burken med en gaffel, allt eftersom man behöver.

    Fast det här visste du väl redan?

    Nu läser jag Didion.

  3. År då dillen tagit stryck är en fasa vid augusti månads alla kräftkok. Vårt kräftvatten försåg oss med mängder av flodkräfter till pesten satte stopp 1979. Numera är det signalkräftor i den sjön och de duger också bra, bara man får tag på dill när de egna odlingarna misslyckats.

  4. Kära dillråtta:
    Jag har inte erfarenhet av att dillen i klippt tillstånd blir sörja!?
    Visserligen går den ju efter frysning ej att använda till dekoration, men till att grava och t.ex smaksätta sillinläggningar och kaviarröror etc går det utmärkt – om man tillsätter den i FRYST tillstånd!
    Ja, man kan t.om. strössla litet över kokt potatis, ägghalvor mm med ögonfägnande resultat.
    Dock:En viktig sak före klippning och nedfrysning är att dillen är TORR:
    Jag sköljer knippena strax efter hemkomst, snurrar dem i salladssnurra – sedan får den ligga och torka några timmar – innan klippandet tar vid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.