Tröst


Igår var Blogger inte på humör.
När jag nu gör mig redo för det första försiktiga besöket i skogen efter benbrottet lägger jag in ett ”pausprogram”
nämligen min av barnbarnen uppskattade

Morotskaka
4 ägg
350 g finrivna morötter
2 1/4 dl matolja(gärna raps-)
4 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk kanel
Ostglasyr:
100 g philadelphiaost
1/2 dl mjukt smör
2 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker.

1. Smöra och bröa en form med löstagbar botten 24 cm i diameter.
2. Vispa med elvisp ägg, rivna morötter och olja poröst.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör fösiktigt ner blandningen i morotsmassan.
4. Grädda i 175 ° i nedre delen av ugnen 60-70 min.
(Lägg ett bakplåtspapper i botten eftersom oljan i början av gräddningen kan läcka litet ur formen.)
5. Lossa formens kant och låt kakan svalna, stjälp upp den och ta bort formens botten.

Nästa moment med glasyren hoppar jag numera över:
6. Vispa med elvisp ihop ost, smör, flor- och vaniljsocker till en jämn fin glasyr. Bred den
över kakan och dra mönsterränder med gaffel.

Detta recept hittade jag för många år sedan i ICA-kuriren.

Den är en förenkling av The Savoys tekaka Rich carrot cake som är olämplig eftersom vi har många nötallergiker i släkten.

Valnöts – och morotskaka
2 ägg
2 dl (175g) socker
1 1/2 dl solrosolja
50 g hackade valnötter
225 g rivna morötter
ca 1 3/4 dl vetemjöl (100 g)
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
till garnering :
50 g smör eller margarin
75 g Philadelphiaost
ca 3 dl florsocker
1/2 tsk vanillinsocker

1. Sätt ugnen på 175 °. Smörj och mjöla kakformen.
2. Vispa ägg och socker pösigt.Rör ned olja, valnötter och morötter.Sikta i mjölet blandat med kanel och bakpulver.Häll smeten i den förberedda kakformen. och grädda den längst ner i ugnen 45-50 min.Stjälp upp den på galler.
3. Rör smör, ost, florsocker och vanillinsocker till en smidig smet som bredes över den avsvalnade kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.