Arrendekontrakt

Förra gången jag bröt benet interfererade det också med ett jubilum – nämligen 100-årsjubileet av vårt ägandes torp – Skogslund – nu Hå 2:17
Det finns inga bilder från de första 20 åren – det var först efter första världskriget som det togs foton utanför fotoateljéerna!
Kortet ovan visar min mormors föräldrar
Johannes och Augusta och deras fosterson Victor någon gång tidigt -20tal – då var bara verandan målad!

Arrendekontrakt:
Till Skomakaren Johannes Nilsson i Hå bortarrenderar jag en torplägenhet, Skogslund kallad, belägen å mitt ägande ett fjerdedels Mantal Kronoskatte Hå Bengtsgård i Hamneda socken en jordareal med följande gränser. …
2 Arrendetiden gäller på bemälde Johannes Nilssons och hans hustrus lifstid emot en årlig avgift av 20 kr som betales med ena hälften den 25 mars och ena hälften den 29 september med början den 25 mars detta år.
3.Den å lägenheten uppförde stugan är af arrendatoren uppförd och bekostad och får efter innehafvarnes död av deras arvingar bortföras jemte möjligen öfrige å bemälde lägenhet uppförde byggnader hvaremot jorden tillfaller hemmanet.
All stängsel för lägenhetens inhägnad skall arrendatoren sjelf bekosta.
5….
Sålunda överenskommit
Hå i Hamneda den 13 mars 1898
Sven Petter LarssonMed förestående kontrakt förklarar jag mig nöjd och förbinder mig till dess efterlefnad som ofvan
Johannes Nilsson
Bekräftades i under lagtima vårting i Sunnerbo härad den 14 mars 1998

4 svar på ”Arrendekontrakt

  1. Hamneda. Jag har för mig att vi har haft det uppe tidigare. Min farmor var från Hamneda. Men från andra sidan E4:an. Nån gård i närheten av Hornasjö om jag minns rätt. Jönsson hette hon. Emil Jönsson hette hennes far och Augusta f Nilsson hennes mor.

  2. Detta är bara början – det kommer mera.
    Johannes var en skrivande man, Vi har hans Födelsedagsbok, inköpt på missionsauktionen i Ivla 13/1 1910 – Där har han antecknat födelsedagar och dödsdagar, min mormor död 1978 fortsatte – och sedan min moster Ebba – som tyckte allt var ”Förtjusande” tills hon dog 1993.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.