Encyklopedier


Jag har nu öppnat en prenumeration på Nationalencyklopedins nätupplaga.

I mitt barndomshem fanns Nordisk Familjebok
Tredje väsentligt omarbetade upplagan från 1928

Den har jag ärvt.

På uppslagsordet Hitler står ordagrant:
(bilden föreställer Hitler, ej mig!
Den är liksom målningen av sagde H., EJ hämtad från Nordisk Familjebok
utan från Wikipeda)

Hitler,Adolf, tysk politiker (f 1889),bördig från Övre Österrike. Utbildades till dekorationsmålare i München och deltog i världskriget som frivillig i ett bayerskt infanteriregemente.

Han var 1919 en av stiftarna av national-socialistiska tyska arbetarpartiet, vilket bl.a. påyrkade konfiskering av krigsvinster och kommunalisering av de stora varuhusen. Därur framgick en av H. ledd, till en del i Bayern och Österrike mycket utbredd folkrörelse, som var starkt antisemitisk, åsyftade upprättandet av en nationell diktatur och bla. ledde till uppställandet av en frivillig armé (”Hitlertrupperna”,” de national-socialistiska stormtrupperna”). H. stod en tid i livlig förbindelse med general Ludendorff och utropade i München 9 nov. 1923 förre bayerske ministerpresidenten von Kahr (se d.o.) till ”monarkisk ståthållare”, men denne vände sig redan följande dag mot rörelsen (jfr Bayern, sp 1043-44) och H. häktades.
Han dömdes april 1924 till 5 års fästning men frigavs redan i dec. s.å.. H:s inflytande har sedan dess varit obetydligt. (Min kursivering)
Han har utgivit ”Mein Kampf” (2 bd 1925-26)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.