Magdeburg


Häromdagen hittade jag ett vykort som jag tydligen skrev till min mormor, Anna Öberg, när jag och min dåvarande fästman, numera den gamle, 1955, var i Östtyskland.

De yngre generationerna kan ju inte läsa skrivstil – så här kommer en översättning:

Kära Skogslundare!
Jag är lyckligen framkommen till resans första mål, ryssarna ser så snälla ut så det enda jag varit rädd för hittills är lejon och tigrar på en cirkus de har här. Jag berättar bättre då jag återkommer, i varje fall är jag helskinnad och det är skönt att veta, eller hur?

die Ansichtsseite ser man en förkrigsbild av Katedralen i Magdeburg :

Om detta besök i Magdeburg har jag redan bloggat:

vikeningarna 7 april

1955, 10 år efter krigets slut, var centrala Magdeburg fortfarande en stor ruinhög – det enda som byggdes var ”hyreskaserner” typ ”Stalinalleé”

Jag går in på Google och får reda på
1.Vädret i Magdeburg i dag


2.
Heiliges Röhmisches Reich Deutscher Nation sträckte sig mellan 962-1806.Den förste kejsaren var Otto den förste, som hade sitt huvudsäte i staden Magdeburg
I år har man på gund av 200 årsjubileet av dess upphörande en utställning.

3. Magdeburg totalförstördes två gånger under sin historia i krig:
1632 i Trettioåriga kriget av Tillys trupper i kampen mot svenskarna samt 16 januari 1945 i ett anglo-amerikanskt bombardemang av staden under Andra världskriget.
Även om Magdeburg, sedan 1955 restaurerats och idag åter är blomstrande har man ännu inte nått upp till det invånarantal M. hade före kriget som var 350 000 (idag 230 000)

4. Katedralen höll på att byggas i flera hundra år (1209-1520) . Delvis berodde det på att initiativtagaren ,ärkebiskop Albrecht den II, fick för sig att den skulle uppföras i ”fransk stil” dvs
gotisk – men att bygget sattes igång utan att de tyska hantverkarna visste hur det skulle gå till!

När den äntligen var färdig 1520 hade ju Luther redan spikat up sina teser…

Jag får också klart för mig att den under andra världskriget svårt skadade kyrkan återinvigdes för gudstjänster just 1955, det år vi var där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.