Bakdags


Jag utmanar Lotten! (se länk)
Hon har utnämnt dagen till det Krångliga receptets dag.

Jag kontrar med Äpplekaka Sånga Säby .

Citat ur min receptbok:
När vi började prenumerera på SvD på 70 – talet var det Hiram som var matskribent
Hennes Äpplekaka Sånga Säby är både enkel och elegant:
Således:

100 g smör (räcker med 75 g)
rivet skal av en citron
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
2-3- äpplen

Rör socker och smör mjukt och luftigt. Riv citronskalet i, blanda i ägget och rör kraftigt. Sedan vetemjölet.
Smörj en form 20-24 cm
Bred ut smeten Stick ner skalade klyftor av äpplena snyggt.
Ugnen 175 gr Gräddas i 40 min.

Serveras varm ljummen eller kall till te eller som efterrätt.


2 svar på ”Bakdags

  1. Påminner starkt om moster Alvis recept som fanns i DN… Fast vi kallar kakan för Elvis’ så klart. Bland de godaste. Vår illa klädde son har infört en vacker sed. Inför hans födelsedag bakar den snälle fadern massor av moster Alvisar (han är artistiskt lagd och är den ende som kan få äppelbitarna i snygg symmetri) och så kommer sonen med kompisar hem till oss på själva födelsedagen och äter Alvis och dricker t.ex. kaffe eller te.

  2. Provade efter lång längtan ditt recept igår och måste bara fråga… – ska det verkligen vara så?

    Funderingar som dök upp under baket:
    ”inget bakpulver?”
    ”hur får man plats med 2-3 äpplen?” (jag lyckades med nöd och näpp[l]e klämma in ett!)
    ”ska den bara vara 1,5 cm hög?”
    ”den är väldigt hård och seg”

    Det är med största respekt för såväl Hirams och din som min egen bakningserfarenhet jag ändå måste meddela detta: det blev inte bra. Jag undrar så vad som gick fel. Har du nån idé? Eller har jag helt enkelt fel smak?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.