Rötmånaden slut!


Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds i slutet av fruntimmersveckan, d.v.s. något av datumen 22, 23 eller 24 juli och pågår till 22, 23 eller 24 augusti. Perioden började historiskt den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen, numera säger man att det är den period då solen står i Lejonets tecken. I flera länder kallas motsvarigheten till rötmånaden för just hunddagarna .

Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamama förhållanden för bakterietillväxt vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. …
Det började redan i början av juli hos Lotten…

Fortsatte med fläskänger.
När barnbarnen åkt hem hittade jag en undangömd flaska som innehållit hyllesaft:

Men nu är det således slut.

Slut på sommaren överhuvudtaget?

Låt oss hoppas att slutet av augusti kan bjuda på lika fint väder som i fjor.


Det är Oslobåten som kommer så klockan bör vara 19.15!

1 svar på ”Rötmånaden slut!

  1. Här uppe i mellansverige känns det väldigt slut. Vi har fått massvis med regn varje dag sedan en dryg vecka. Men vi badade i fredags!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.