Novisen vid spisen

Novisen vid spisen var ett matlagningsprogram i Sveries Radio med Tore Wretman och Folke Olhagen.

Jag var 15 år och en ivrig och ambitiös åhörare.
den blyga på första skolfotot. Ringen, med blå sten, hade jag fått av min far när han kom hem
från sin första Stockholmsresa efter kriget. Koftan hade jag stickat själv!

Det här är mina nedskrivna anteckningar från programmet.


Spaghetti var MYCKET exotiskt på den tiden. jag minns fortfarande hur jag demonstrationslagade en lördagkväll med mamma, mostrarna och tant Cais som förundrade åskådare!

3 svar på ”Novisen vid spisen

  1. Underbart och ljuvligt! Datera, rama in och sätt upp! (1950 eller 1951?)

    När jag lyssnar på radiominnet, är det frapperande hur långsamt de taaalar. (Nu på radion ska allt gå i expressfart. Även mitt tal.)

    Wretman säger:
    ”Spaghetti och makaroner ska trivas sida vid sida.”

    ”Ett långt paket med spaghettistänger.”

    Olhagen:
    ”Jag anhåller om att få bryta sönder dem.”

    Italiensk köttsås:
    oxkött, morot, lök som slaktarn mal genom grov skiva en gång

    krossad vitlök (där skalet ”trollas bort” och krosset blandas med salt)
    tomatpuré
    timjan
    lagberblad
    (oliv)olja
    salt
    peppar

    Olhagen
    ”Rosmarin? Vad är det för något?”

    Wretman förklarar att man kan köpa de där ”rosmarin” på Apoteket. Eller byta ut mot produkten ”Fyra kryddor” eller ”epis”.

  2. Ha! Hur beskrev man en köttfärssås 1950–51?

    Jo:
    – Som en grynig sås.
    – Ja, en tunn pölsa!
    – Med väldigt många ingredienser.

    – Nej, jag bemästrar inte konsten att ÄTA spaghetti.
    – Stick ner gaffeln som om du hade en högaffel. Sätt gaffelns spets mot insidan av skeden och gör ett nystan.
    – Jag tror minsann att jag måste öva lite på det här.

  3. Jamen jag VET precis när det var:
    26/2 1951.
    Och jag satt klistrad med block och penna vid radion varje vecka – jag har fler opskrifter som det heter på dansk
    Fyra kryddor – eller epice riche som det också hette lanserades av TW. Tillverkningen lades ner häromåret – jag har dock fortfarande en halv burk kvar.
    Det ska vara en tsk till mina Alsacekorvar…
    Det visar sig vid slagning på Google att det finns att köpa på postorder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.