Som prenumerant på SvD får jag dagliga tips på recept från Tasteline
Här ett som jag provat och nu kan rekommendera som omväxling mot all den tunga julmaten:
Krämig morotssoppa med rosmarin
Ingredienser:
1 st gul lök(ar), hackad
2 msk smör
1 kg morötter, skivade
1,5 dl vitt vin, torrt
1 l vatten
3 tärning(ar) hönsbuljong
1 msk rosmarin
1 dl crème fraiche 17%
Tillagning:
1. Fräs löken och morötterna mjukt i smöret. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar samt hälften av rosmarinen. Koka på svag värme tills morötterna är mjuka, det tar ca 15 minuter.
2. Mixa soppan i en matberedare eller med en stavmixer tills den blir slät. Häll tillbaka den i kastrullen, vispa i crème fraiche och resten av rosmarinen. Låt soppan koka ihop ytterligare några minuter. Salta och peppra om så behövs.
3. Servera gärna med nybakat bröd eller krutonger.