Mardi gras


I morgon är det fettisdagen eller som det heter på franska Mardi gras (=feta tisdagen)
Då skall man äta fastlagsbulla (varken förr eller senare se nedan)

Varför då?

För att förklara det bör vi börja med påsken:
Påsken
Vår påsk är rörlig i almanackan och påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april
( i år 8 april)
Påsken är den äldsta och största kristna högtiden. Den firas till åminnelse av Kristi uppståndelse men har sina rötter i den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.

Till påsken hör:
Fastlagen – de tre dagarna före fastan (dag 49-47 före påsk)
Fastan – som inträffar 46 dagar före påsk och varar ända fram till påsk
Påsken – som infaller på påskdagen, den dag Jesus uppstod.

Före alla stora kyrkohögtider har den katolska kyrkan en fastetid på 40 dagar. Fastetiden före påsk är den allra äldsta och viktigaste. Då var kött och ägg förbjuden mat och man skulle leva återhållsamt och stilla.

Den långa fasteperioden förbereddes genom överdådigt ätande och festande under fastlagen, dvs. de tre dagar som föregick fastan.
Vårt ord fastlag kommer via danskan och det plattyska ordet ”Fastel-avent” (Fasten-abend) och betyder ordagrant aftonen före fastan. Då gällde det att förbereda sig inför fastan genom att roa sig och äta ordentligt med god mat.

I många katolska länder är det karneval under fastlagen efter orden ”carne” och ”vale” som betyder ”kött farväl”.


Recept på semlor/eller som vi säger i Skåne
Fastlagsbullar = 16 st
2 1/2 dl mjölk
100 g smält margarin eller smör
25 g jäst (1/2 paket)
1/4 tsk salt
3 msk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
ägg eller äggvita att pensla med

Fyllning och garnering:
mandelmassa, vispgrädde och florsocker
Gör så här
Smula sönder jästen
Smält smöret eller margarinet och häll i mjölken. Värm i mikron till det är” fingervarmt”
Häll över jästen – rör om och låt stå i 3 min.
Häll i resten av ingredienserna (utom fyllningen förstås) och arbeta degen ( använd köksmaskin!) Jäses under handduk 15 min.
Värm ugnen till 200°
Knåda degen litet på bakbord. Rulla ut en längd som delas i 2.
Varje del delas i 8 delar som rullas till bullar. Bullarna ställes på en plåt med bakplåtspapper.
Kan rymmas på en ordinär plåt.
Jäs bullarna en andra gång i 20 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 min.
Låt bullarna kallna under en handduk. (Övertaliga bullar kan frysas)
Fyll så här:
Skär av ett lock på varje bulle Lägg en platta med mandelmassa på den undre delen. Fyll med hårt vispad grädde som sockrats litet + litet vaniljsocker.
Lägg på locket och sila över florsocker,

men det gör vi först i morgon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.