Nypotatis

(Jag glömde tändsticksasken men, tro mig, potatisarna är större!)
När jag i år för första gången köpte nypotatis hade de hunnit bli kämpastora!
De fick mej att minnas:
I boken om Mölle, i synnerhet Hotell Mölleberg, där jag inför kulturutflykten tog del av berättelsen fram till 1918, (den sträcker sig till 2010), 
finns en intressant upplysning:
”Det var i Möllebergs matsal som den 24 juni 1898 för första gången i Sverige som det serverades nypotatis till midsommar. 

Nypotatisen hade tagits fram på ett lantbruk i Görslöv där den unge Martin Larsson fått en åkerlapp av sin far där han på tolv rader fick odla precis vad han ville.
Martin valde potatis. Och han siktade på att sälja sin första potatis redan i juni – tre-fyra veckor före den egentliga potatispremiären.Han myllade och lukade och gödslade och pysslade  i sitt potatisland. Och när han skördat 200 kg färska potatisar till midsommar lastade han dem på en kärra och drog iväg till Mölle. Där sålde han halva skörden till änkefru Elfversson på Hotell Kullagården, den andra halvan till makarna Paulsson på Mölleberg. De båda hotellen betalade hundra kronor var till den unge försäljaren.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.