2 månader tog det exakt,
för att läsa nästan 1500 sidor, uppdelat på 4 delar, av Herbert Tingstens memoarer.
SUMMA: En fantastisk rekapitulation av samhällsutvecklingen under första tredjedelen av mitt liv!
De första 260/366 sidorna handlar om *” Sju år mellan hets och idyll”, dvs *”Stillsam inrikesdebatt”, *”Konflikt med Bonniers”,
Ur Wikipeda:
Herbert Tingstens största politiska strid ledde till att han avgick från chefredaktörsposten på Dagens Nyheter. Striden gällde ATP-frågan. Till en början stödde DN som vanligt folkpartiet, men Tingsten blev med tiden alltmer övertygad om att lagstadgad pension var nödvändigt. Detta ledde till svåra konflikter, med folkpartiledaren Bertil Ohlin, med DN:s styrelseordförande Tor Bonnier, med Olof Lagercrantz och med DN:s ägare Bonnierfamiljen. I februari 1959 ledde brytningen med ägarfamiljen till att det beslutades, att Tingsten skulle avgå som chefredaktör den 31 december 1959. I mars, när Tingsten befann sig utomlands, lät DN:s styrelse publicera att chefredaktören skulle avgå.
Efter sin tid som chefredaktör angreps Tingsten av sin efterträdare Olof Lagercrantz.**I augusti 1964 publicerade Lagercrantz en recension av den fjärde och avslutande delen av Tingstens memoarer, Mitt liv. Den kom som en chock för Tingsten och endast någon vecka senare svarade han med en replik i tidningen med rubriken ”Avskedsbrev till Dagens Nyheter” och sade upp all framtida kontakt med sin gamla tidning.
Jag skrev till redaktionen och motiverade vår aktion!
** För att karakterisera Lagercrantz personlighet jämförde Gyllensten honom med
”en kelsjuk, spinnande katt som i oväntade ögonblick klöser så illa han förmår.”
÷
Avslutningsvis försöker Herbert recensera sin person:
Kapitelrubriker :
Memoarernas tid
Synpunkter på mig själv
Detta spel är ett ovärdigt spel
Olof Lagercratz var en märklig figur. Duktig på litteratur, men man undrar om han hade alla hönsen hemma. I många sammanhang betedde han sig som han var gravt känslomässigt störd.
Han VAR känslomässig störd!
Jag har ju läst både hans självbiografi och Stolpes ”karaktärsmord”
http://vikeningarna.se/2014/05/stolpe-in/
Ja, så skönt att slippa befinna sig i samhällseliten och utkämpa maktstrider inför öppen ridå.