En del av vasstaket har ju ramlat ner.
Jag gick upp på vinden för att se om det nu regnar in (det gjorde det inte).
Jag bestämde mig för att rensa ut de sista gamla deckarna…
”1974 när vår moder dog skiftade vi boet efter våra föräldrar. Som jag tidigare berättat innehöll det åtskilliga böcker. Ännu fler fanns i kvarlåtenskapen efter morbror Rulle, som efter moster Elsas död 1981 föll oss till del. Jag var ju då mitt uppe i livet med jobb, barn, fastighet och och trädgård. Det fanns inte tid för sortering, utan det mesta åkte osorterat upp på vinden. …”
Den mest illa förfarne boken verkade intressantast.
Det är ju en bok skriven av Stieg Trenter, vår förste inhemske deckarförfattare. Han var född 1914 som Stig Johansson*, tjänstgjorde i flygvapnet 1931, började som journalist 1936 och skrev sin första deckare, Ingen kan hejda döden 1943.
Sedan blev det, fram till dess han dog 1967,
28 stycken!
Min moder var ju noga med att skydda min unga själ,
så hans böcker var förbjudna , och när jag sedan blev en liber studiosus
var det ju annan litteratur som trängde sig på.
Skuggan utkom 1960
Stieg Trenter har ju postumt blivit mest hyllad för sina skildringar av 40-50-talets Stockholm. Turligt nog för mig utspelar sig 80% av handlingen denna gång i KÖPENHAMN! De beskrivna lokaliteterna, Rådhuspladsen med omnejd och inte minst hotell och näringsställen som t.ex. Oscar Davidsens Smörrebrödforrettning.
”Er noget ulideligt langt, siger man, at det er ”så langt som Oskar Davidsens smørrebrødsseddel.” Og det er ikke uden grund, for i 1888 lagde samme Davidsen ud med en smørrebrødsforretning på Nørrebro med ikke mindre end 177 stykker smørrebrød at vælge imellem.”
där handlingen tilldrar sig, är ju för mig ett kärt återseende av min ungdoms metropol.
Både mellan och till måltiderna drickes det ett øl, naturligtvis HOF!
”Carlsberg började brygga 1847”.
Fram till sidan 156 är vi således i København.
Redan på sidan 53 dyker fotograf Harry Friberg upp,
på uppdrag hos Burmeister och Wain.
Han blir snabbt involverad i utredningen av mordet på en svensk skådespelare på gästspel i Kbh
Vesper Johnson , intendent vid Stockholms stads kriminalpolis ,introduceras först på sidan 162. Efter litet bovjakt kring Hötorget och telefonsamtal med utredaren Jens Andersen i Kbh löses så den invecklade gåtan så att boken kan avslutas på sid 189.
*
STIEG nr 2:
Stieg Larsson, 1954-2004 vars fullständiga namn var Karl Stig-Erland Larsson, ändrade stavning av tilltalsnamnet eftersom han och författarkollegan Stig Larsson var trötta på att de förväxlades. Båda ägnade sig då åt fotografering och det var i egenskap av fotografer de ville undvika sammanblandning. Stavningen Stieg Larsson har återfunnits i skrifter från 1972.
Verkar spännande med en svensk bok om dåtidens Köpenhamn, man blir sugen att läsa den.
Vet du var Oskar Davidsen låg någonstans?
Den ligger fortfarande, nu under namnet Ida Davidsen, på Store Kongensgade 70. De har tydligen bara öppet hverdaga 10-30-17.00.
Se även