Min kära granne Märta fyllde ju 80 år härförleden.
Alltsedan 216 årsfirandet har jag ofta återvänt till Oldsbergs ost
Då såg jag att man kunde köpa presentkort på Ost- och vinprovning.
(jag köpte ett till mig själv också…)
Efter genomfört julfirande anmälde vi oss till årets första provning, lördagen den 14 januari.
Den försiggick i butiken – vi var minsann 25 stycken.
Monica Oldsberg berättade först om sin väg till ostaffären.
Sedan om ostens historik och osttilverkning.
(Gå in på hemsidan länken ovan för vidare upplysningar)
Vi provade 4 olika sorters vin
Den svarta linjen är aska, som lades som konservering av små tillverkare som inte fick tillräckligt med mjölk för en hel ost efter EN mjölkning.
Till dessa drack vi 6792 Campiolieti – ett vin den gamle och jag ofta åtnjutit!
7 Vesterhavsost Ko past. En dansk hårdost som är tillverkad på ett sydeuropeiskt sätt
8 Napoleon får opast
9 Cados Calvados Ko opast Från Normandie , ”i calvados doppad brie;”
Till dessa tre drack vi Gewurztraminer
10. Münster Ko opast luktande kittost från Alsace
11. Bleu de Causses Ko opast. Grönmögelost från samma by som äkta Roquefort (som är namnskyddad)
Till dessa två drack vi ett väl kylt sött vin av sauterne karaktär 4197 Chateau du Juge
Det var ingen tillfällighet att dessa fick avsluta.
Deras starka utpräglade smak dövar alla milda ostar. Skall antingen serveras ensamt eller sist!