skrev jag igår
det gjorde jag!:
Även denna biografi är skriven av huvudredaktören Per T Ohlsson. Han inleder:
Denna bok skulle ha skrivits av journalisten och författaren Anders Isaksson. Så blev det aldrig. Anders, min vän och mitt professionella föredöme under nästan 20 år, rycktes bort i januari 2009.
—
Anders var den förste författare som vi kontaktade. Svaret kom blixtsnabbt när jag frågade om han kunde tänka sig att medverka:”Javisst – och då vill jag skriva om Ekman” Det var uppenbart att Anders, på sitt kritiska och prövande vis, fascinerades av ”vågmästaren” C.G.Ekman: hans klassresa, hans engagemang i nykterhetsrörelsen, hans politiska manövrerande och de lika sjaskiga som tragiska omständigheterna kring hans avgång.
Ekman är i sanning en ”blandad” personlighet. Han kom från mycket enkla förhållanden, yngste sonen till indelte soldaten Karl Erik Ekman Kraft och hans hustru Josefina Ekman Kraft f.Säfström. Liksom när det gäller mina förfäder på torpet Skogslund var ju folkskolereformen av 1842 på 1880-talet inte särskild genomförd så så mycket skolgång blev det inte. Men omgivningen insåg att han hade läshuvud.
”Lärarinnans make, en teologie kandidat, tog sig an den begåvade pojken från Kansta och gav honom extralektioner.
Bidrag till familjens försörjning hade emellertid högre prioritet än formell utbildning och redan i de tidiga tonåren arbetade Carl Gustaf som vallpojke, dräng och eldare på en ångtröska”
Edén löste1917-1920 rösträttsfrågan – Richard Sandler arbetade fram en, som han själv senare medgav dålig, lösning av försvarsfrågan – återstod förbudskonflikten.
Nykterhetskommittén hade 1920 föreslagit en folkomröstning som ägde rum den 29 augusti 1922.
Resultatet blev en besvikelse för för förbudsvännerna. Nejsidan samlade 925 097 röster mot jasidans 889132. En majoritet av männen röstade mot förbudet, en majoritet av kvinnorna röstade för.
Rusdrycksfrågan fortsatte att påverka inrikespolitiken i synnerhet för det liberala samlingspartiet. När Brantings ministär 1923 havererade och ny skulle utses bland de borgerliga riksdagsmännen kom deras ideologiska konflikt i dagen: I maj sprängdes det liberala partiet och blev två= Sveriges liberala parti under Edén och Frisinnade folkpartiet under Ekman.
Nu började Ekmans stora tid. Han var den förste ”Vågmästaren”. Han ledde minoritetsregeringar, men var väldigt skicklig att manövrera sig mellan socialdemokraterna och högern, tog stöd än till höger än till vänster.
Det främsta han åstadkom under den första perioden som statsminister var en ny skollag som underlättade för socialgrupp 3 och flickor att ta del av den ”högre” undervisningen – realskolor och gymnasium.
– Stripakonflikten 1925 och
– Lagen om Arbetsdomstol 1928 (som E. tog initiativ till, men som soc.dem. initialt kämpade emot)
I det så kallade ”kosackvalet” 1928 gick det dåligt för både liberalerna och sossarna så Ekman fann för gott att avgå, även om de frisinnade gjorde ett hyfsat val. Lindman blev för andra gången statsminister fram till 1930, då Ekman fick bilda sin andra ministär.