Det har dröjt innan sjuan uppenbarar sig här på bloggen. Det har inte berott på att jag inte läst den
UTAN
på att jag slarvat bort den och därför inte kunnat ge den en vederhäftig recension!
Stadsminister
27 oktober 1920 – 23 februari 1921
Sedan har ju det vackra vårvädret inneburit att inomhusstädningen har fått anstå. När vi nu haft några regniga dagar och jag fått tid att sortera i högarna i ”biblioteket” så dyker den upp.
Louis De Geer d.y. 1854-1935 ur flera synpunkter Sveriges ”minste” statminister. Jämfört med Tage Erlanders 23 år är De Geers 4 månader inte mycket att komma med. Upplägget när det gäller bokverket är ändå att deras biografier båda är =128 sidor.
” Vilken bracka som helst kan vinna ett spel, men det behövs en gentleman för att förlora det”
Orden är Louis De Geers, och de fångar väl den hållning som den förre detta statsministern hade till händelser i februari 1921 som hade tvingat honom att avgå efter blott 120 dagar. Men visdomsordet om vad som krävs för en förlorare är inte hämtat ur statsministern Louis De Geers den yngres Politiska hågkomster från 1926. Det står att läsa på försättsbladet till Singleton,* en tre år senare utgiven pojkbok om livet på en engels internatskola, av Louis F.G. De Geer
Det finns ju i Sveriges historia flera Louis De Geer. Den vi kallar Louis De Geer d.ä. var en av 1800-talets främsta svenska politiker, och far till Louis De Geer den yngre.
Utan att ha faderns starka personlighet gav han sig ändå 47-årig in i riksdagspolitiken.
”De Geer var en fridens och moderationens man”, en vänlig hedersman men, som det skulle visa sig med all tydlighet under statsministertiden, inte kapabel att fatta nödvändiga beslut.
Efter andrakammarvalet i september 1920 var det politiska läget låst. Riksdagen var splittrad i tre block varav inget kunde uppnå egen majoritet. Partierna var inte ens särskilt intresserade av regeringsmakten. de flesta räknade med att det bara skulle dröja ett år innan det blev val igen, eftersom den beslutade rösträttsreformen skulle träda i kraft 1921 och sannolikt följas av ett nyval. Att det fanns tydliga tecken på lågkonjunktur bidrog också till partiernas ovilja att ta regeringsansvar.
I ränkspelet som följde blev Louis De Geer till sin egen förvåning erbjuden att bilda regering, accepterade men blev ju sittande med SvartePetter, föll formellt på en fråga om kaffetullar, men hade egentligen visat sin oduglighet och blev bortröstad av sina egna.
Följ de spännande fortsättningen!
* Singletonböckerna läste jag med stort intresse i 12-13-årsåldern. Det fanns inte så mycket spännande ungdomslitteratur att tillgå på 40-talet.