Värmande

Fåglarna har det inte lätt nu när vi haft minusgrader oavbrutet i mer än två månader! Vi fågelskådare kan dock glädja oss åt att det inte bara är de ”gamla vanliga” som flockas längs stränderna, nu är bläsänderna nästan lika många som gräsänderna.

Läs även

Vi människor kan ju var litet mer förutseende, och har ju samlat i ladorna klimatsmarta rotsaker: dags för en värmande soppa:
Detta recept har jag hittat i

Svenska folkets 100 bästa recept
ur Allt om Mat (1997)

– Soppa är perfekt snabbmat, billigt och nyttigt,hävdar Maria Abrahamsson. I vintertid finns inget bättre än en värmande soppa.
Soppan kan göras i stora satser och frysas in.
Rotsaker som rivs ger ifrån sig extra mycket smak då de kokas.

Studentens tomatsoppa

1 gul lök c:a 100 g
1 vitlöksklyfta
1 bit rotselleri 75 g
1 morot 100g
4 potatisar
2 msk olja
1 burk passerade tomater 400 g
6 dl vatten
2 grönsakbuljongtärningar
1 lagerblad
1 msk strösocker
1 krm svartpeppar
ev salt

Tillbehör:
3-4 msk strimlad färsk basilika, grovt bröd

Gör så här:
1.Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv selleri och morot fint, skiva den skalade potatisen.
hetta upp olja i en gryta. fräs lök, selleri och morot en kort stund.
Häll i de passerade tomaterna och vattnet. Tillsätt buljongtärningar, lagerblad, socker och peppar. Låt soppan koka upp.
Tillsätt den skivade potatisen och låt soppan sjuda 15 minuter. Smaka av med ev salt.

Servera soppan med strimlad basilika och ett gott grovt bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.