Jag har ju berättat om stormen Gudrun som for över oss den 8 januari 2005.
Som man kan se på foton från den dagen var det ovanligt milt, +9° och röjarna är fotograferade i skjortärmarna.
I år blåser det verkligen inte – men i gengäld har ju kvicksilvret letat sig allt längre ner, sistlidna natt -13° och värre ska det bli. Jag har efter debaclet i fjor ängsligt övervakat min bergvärmepump, journalfört dess beteende dagligen och nöjt konstaterat att den sköter sig exemplariskt.
Sedan fjorton dagar har jag planerat en liten 4-dagars-utflykt till släkten i Ronneby. Bekymrat har jag noterat att kylan kommer att hålla i sig
Apparaten har brummat på snällt och alla index har varit till belåtenhet – inga larm har utlösts.
Min buss skulle gå 10.32. Vid 10-tiden var jag färdigpackad, skulle bara stänga av vattnet
ALLA lampor i displayen hade slocknat.
Jag konstaterade först att något generellt strömavbrott var det inte tal om.
Hitkommen reparatör konstaterar att några maskinsäkringar lösts ut – så nu brummar det på igen… VARFÖR kunde han dock ej avgöra.
Dessa två händelser på samma kalenderdag, med fem års mellanrum får mig att kolla om detta är en sk tykobrahedag:
MEN
tydligen inte:
Tykobrahedagar (ibland kallat egyptiska dagar eller förkastade dagar) är 33 otursdagar under året. Dagarna förtecknades i Bondepraktikan.
I januari var t.ex. dagarna 1, 2, 4, 6, 11, 12 och 19 förkastade. Värst av alla dagar under året ansågs den 11 januari vara.
Benämning tykobrahedag (Tycho Brahe-dag) är känd sedan början av 1800-talet. Den danske 1500-talsastronomen Tycho Brahe sägs ha fått i uppdrag av den astrologiskt intresserade kejsaren Rudolf II i Prag att fastställa vilka dagar på året som var mest otursamma. Brahe ansågs dessutom själv ha varit otursförföljd. Det är dock oklart huruvida tykobrahedag går tillbaka på något av detta eller mer allmänt syftar på Brahes verksamhet som astrolog och att vissa dagar brukar utpekas som olycksbådande i astrologin. Föreställningarna kring tykobrahedagarna var förr många. Var man född på en tykobrahedag levde man inte länge, och gjorde man det var det i armod, flyttade man eller bytte arbete var man alltid bedrövad och reste man utomlands kom man sällan hem igen och fick mycket ont utstå.
Vi är i Bohuslän och är livrädda för att elektriciteten skall ta time out.
Vi har minus nitton grader ute och det är ett trähus utan isolering..
Bergvärmen plus extra el ger 15 grader inomhus så vi eldar i en kassett från morgon till sena kvällen. Då kommer vi upp till över 20 grader.
Om elen sviker oss så fryser rören sönder. Vi borde ha glykol i värmeelementen men då behövs nya rörtätningar. Och vi borde veta hur man tömmer vattensystemet. Vi har inte tänkt på det här tidigare.
Vi vågar inte resa härifrån förrän kylan är över. Finns det ingen som kan pysa ut lite mer koldioxid?
Finns det ingen som kan pysa ut lite mer koldioxid?
Människan spår, Gud rår!(?)
MEN
Här i Viken är det nu bara -0,5°, men BLÅSER – så det är mycket otrevligare ute (men bergvärmen spinner belåtet)
Jag har avstått från promenad idag.