MEN
Kryddväxter av alla de slag trivs dock utmärkt t.ex salvia. Tidigare år har jag omsorgsfullt klippt ner den varje höst och torkat bladen. Det blev av någon anledning inte av i höstas – nu har den slagit ut i blom och pryder sin plats mot vår nya stenmur:
Fläskkotlett med vitlök och salvia
Ingredienser 4 portioner
1 fläskkotlett (130-150 g) per person
1 msk fänkålsfrön
salt
10 – 12 blad färsk salvia
3 klyftor vitlök, skalade och delade
1 dl vitt vin
Bönsallad:
1 burk bönor, kokta
skalet från 0.5 citron
1 litet knippe persilja
1 msk olivolja
olivolja
svartpeppar
Gör så här
Salta fläskkotletterna och ”massera” in fänkålsfrön. Häll en skvätt olja i panna. Hetta upp och lägg i vitlöksklyftor och salvia. Fräs på lite utan att det färg. Tillsätt köttet. Se till att kotletterna har gott om utrymme. Stek hellre 2 i taget, ca 3 min på varje sida.
Ta ur kotletterna och häll i vinet. Låt sjuda.
Blanda ihop bönsalladen: hackad persilja, bönor, citronskal, olivolja. Salta och rör om. Smaka av skyn i pannan.
Servera fläskkotletterna med skyn och bönsalladen.