Detta recept har jag för åtskilliga år sedan anammat i samband med ett inslag i TV 4:as Nyhetsmorgon.
Det är ett exempel på hur man med utsökta råvaror lagar gourmetmat på ett enkelt sätt.
Nils Emils lammgryta
4-5 portioner
1 kg grytbitar av benfritt lammkött
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 gula lökar
2-300 g Karl Johanssvamp eller trattkantareller
1 morot
4 dl buljong
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk rönnbärsgele (Jag tar min rönnbärssylt i stället – se länk!)
salt
svartpeppar
3 msk hackad persilja
Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Bryn köttet i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta
Skala och hacka löken. Dela svampen i mindre bitar och tärna moroten. Bryn lök och svamp, lägg över i grytan. Lägg i morot och häll på buljong, låt småkoka i ca 30 min eller tills köttet känns mört.
Sila av skyn och håll resten varmt. Koka samman skyn till ca 4 dl. Blanda mjölet med grädden och red av skyn. Låt såsen koka några minuter. Lägg i gelén, köttet och de övriga ingredienserna. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
Strö över persiljan strax innan serveringen.
Servera med kokt potatis och säsongens grönsaker.
VÄL BEKOMME!