Igår åkte vi till Mölle Fiskrökeri. Det är där man ska köpa fisk.
Den oinitierade tror att detta etablissemang återfinns i Mölle, men icke!
Det ligger i anslutning till det nya köpcentret i Tjörröd norr om Höganäs centralort, så det är ändå en bit att köra från Viken.
Därför brukar jag förse mig rejält när jag likväl är där.
Medan jag stod där i kön och väntade (jag hade nr 14 när de expedierade nr 95), mindes jag forna tider:
När vi 1957 blev lyckliga innehavare av en bostadsrätt på Kobjer i Lund, levererades fisk varje vecka av en fiskgubbe med rullebör.
Tidigt på förmiddagen varje tisdag ropade han in i trappuppgången med stentorsstämma:
Färsk fisk, färsk så den sprallar i lådan
följt av en uppräkning av vad som fanns för dagen avslutat med , rösten svek honom på slutet, i bas:
rögad ål och rögad makrill.
den gamle, då ny i Skåne, lyckades aldrig uppfatta vad som egentligen meddelades…
När vi 1966 flyttade in i Rydebäck fick vi också regelbundna fiskleveranser till köksdörren – men nu i bil.
Även denna var färsk så det sprallade i lådan!
Vid ett inköp av spättor, som inför rensningen visade uppenbara livstecken, tvingades jag av den församlade barnaskaran att ge dem ytterligare en chans:
Badkaret fylldes, en matematisk beräkning vidtogs för att tillföra salt så att Öresunds miljö på 0,9% efterliknades – och si de kvicknade och simmade glatt omkring.
Detta var kl 12.00. Vi ingick en pakt: om de fortfarande levde kl 17.00 skulle de återföras till sitt rätta element.
Det blev köttbullar till middag – och den hemvände fadern fick först ärende ner till havet!
Då är det tryggare att köpa rensad fisk. Igår hade de fin himmasill.
En rätt som alltid är”rätt” har jag funnit i vidstående häfte Matglädje med Milda III à 2 kr som gavs ut……., ja, det framgår inte, men det är ett bra tag se´n;
Currysill
Anderslövs Gästgivaregård
3/4 kg småsill eller strömming
salt
2 äpplen i tärningar
1 1/2 dl majonäs
1 1/2 dl grädde
1 -1 1/2 msk curry
skorpsmulor.
Rensa sillen och ta ut ryggbenet.Klipp av ryggfenan. Skölj den och låt den rinna av.Salta filéerna. Rulla dem med skinnsidan utåt. och lägg dem i en smord ugnssäker form.
Strö över äppeltärningarna .
Blanda majonäs, grädde och curry, smaka av.
Bred blandningen över fisken.
Sikta över skorpsmulor och stek rätten i 225 graders ugnsvärmei 20 min.
Servera currysillen kall.
Nedan ev ytterligare recept
Nämen ooooh vilken fullkomlig och ljuvlig bild, den där ni tittar varandra djupt in i ögonen!
Ja, jag blir kär i honom PÅNYTT- är han inte attraktiv!
Kortet är taget i ett obevakat ögonblick på en fest med mina kurskamrater.
De hade skrivit en visa om oss alla.
Om mig skaldades:
Gunilla hon magrat har, sedan hon funnit sin badkarl….
Åh vad jag blev sugen på fisk! En trevlig fiskbod finns även i hamnen i Lomma. Där kan man bland annat köpa två eller tre sorters färdiga fiskgrillspett, och dagens sushi.
Pingback: Utfiskade hav | Vikeningarna funderar