Vad ljus över griften


En av våra mest älskade påskpsalmerna är skriven av Frans Michael Franzén.
Den var nr 102 i den riktiga psalmboken från 1937, nu 146:

Vad ljus över griften!
Han lever, o fröjd!
Fullkomnad är skriften,
O salighets höjd!
Från himmelen hälsad
Han framgår i glans,
Och världen är frälsad,
Och segern är hans.
Bortvältad är stenen
och inseglet bräckt,
Och vakten har flytt
för hans andes fläkt,
Och avgrunden bävar.
Halleluja!
Vi läser i Wikipeda:

I barndomen sjuklig och svag, men med tidigt utvecklade själskrafter, insattes F. i Uleåborgs skola, där han förvärfvade för sina år så ovanliga kunskaper, att han vid tretton och ett halft års ålder blef student i Åbo 1785. Det hade utgjort faderns önskan att se sonen träda i sina fotspår såsom köpman. När han 1787 aflidit, sökte därför F. af kärlek till modern öfvervinna sin obenägenhet för yrket och biträdde henne någon tid vid husets handelsrörelse. Han fann dock sin hjälp otillräcklig och sin håg riktad åt helt andra föremål, hvarför han återvände till Åbo, där han endast sjutton och ett halft år gammal 1789 blef magister, med det högsta betyg i kandidatexamen. Efter ett besök i Uppsala för att studera Kants filosofi, återvände han 1791 till Åbo, disputerade med en afhandling Om språkets ursprung och förordnades till eloquent. docens följande året.

Han slutade som biskop i Härnösand.
Kuriosa:Hans dotter Maria Helena Rosina Franzén var gift med Carl Daniel von Haartman, och de blev föräldrar till Olof Palmes farmors mor.

I vårt hushåll är Frans Michael främst ihågkommen för sina kryddskorpor:

50 g jäst
100 g smör
1-1 1/2 dl sirap
5 dl mjölk
1/2 msk stött anis
1 msk pomerans
1/2 msk stött fänkål
2 tsk salt
600 g grahamsmjöl
300 g vetemjöl

Smula jästen i en värmd bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap.kryddor mjölk och håll blandningen 37° varm,
Häll mjölk etc på jästen och vispa till den lösts sig.
Grahamsmjölet och vetemjöl hälles i och knådas till det är en formbar deg.
Rulla ut sex längder av degen och placera på papprade plåtar.
Platta ut dem lätt med handen och låt dem jäsa till dubbel storlek.

Grädda längderna i ugn 225-.250 ° i 8 – 10 min.

Skär längderna till breda skivor som klyvs och torkas i ugnen sakta i flera timma i 95 – 100 grader. Ugnsluckan på glänt.

MUMS!
Medan man äter kan man ta del av ännu en psalmdiktares liv och verk

O Haupt voll Blut und Wunden

2 svar på ”Vad ljus över griften

  1. De Franzenska skorpor låter mumsiga.
    I min familj har vi alltid sjungit Franzéns »Bordsvisa« vid familjefester. Den börjar:

    När skämtet tar ordet vid vänskapens bord
    med fingret åt glasen, som dofta,
    så drick och var glad: på vår sorgliga jord
    man gläder sig aldrig för ofta.
    En blomma är glädjen: i dag slår hon ut,
    i morgon förvissnar hon redan,
    just nu, då du kan, hav en lycklig minut
    och tänk på den kommande sedan.

  2. Förtjusande!
    Skulle vår moster Ebba ha sagt, om hon levat!
    Jag har nog hört den någon gång, för jag tycker mig veta melodin – den får vi sjunga när vi firar vårt Guldbröllop i släktens sköte om tre veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.